• Deel van de tankversperring in de Rhijnauwense laan

    Henk Ekkelboom
  • Detail van de

    Henk Ekkelboom

Bunker en tankversperring worden beter zichtbaar gemaakt

BUNNIK Deze winter wordt een bunker langs het Bunkerpad uitgegraven zodat mensen erin kunnen. Ook wordt een tankversperring in de Rhijnauwenselaan zichtbaar gemaakt. Beide plannen zijn onderdeel van een project om de nieuwe Hollandse Waterlinie beter beleefbaar te maken. De gemeente Bunnik en de provincie Utrecht werken hierin samen.

Kuun Jenniskens

BUNKER Een bunker wordt ook wel groepsschuilplaats genoemd. Langs het Bunkerpad tegenover Vroeg staan op enkele bunkers gedichten. Een van de andere bunkers wordt open gemaakt en uitgegraven. Zo kunnen mensen erin en het gevoel van beklemming dat zo'n bunker geeft beleven.

Een bureau heeft een ontwerp gemaakt, bijvoorbeeld voor de lichtinval.

Op de bunker komt een plateau waar mensen via een trapje op kunnen gaan staan om zo de ligging van de bunkers in het landschap te beleven en te zien welke relatie ze hebben met fort Vechten en fort Rhijnauwen. Een groepsschuilplaats is een rijksmonument en daarom is er kritisch naar het ontwerp gekeken.

TANKVERSPERRING Een tankversperring is een obstakel dat moet voorkomen dat een tank ergens naartoe kan rijden. Het fundament van zo’n tankversperring ligt onder het asfalt aan het begin van Rhijnauwenselaan. Rechts van de weg is er nog iets van te zien; er ligt een stuk betonplaat bloot. Deze tankversperring bestond uit een betonplaat met ijzeren pinnen. Aan beide wegbermen worden de pinnen zichtbaar gemaakt en op het asfalt van de weg wordt een schaduwtekening aangebracht om dit stukje geschiedenis te tonen.

Beide projecten worden komende winter uitgevoerd, momenteel loopt de vergunningsprocedure.