• Elena kijkt samen met haar moeder hoe haar fietsroute in de toekomst eruit komt te zien

    Kuun Jenniskens

Buitengebied echt autoluw?

BUNNIK / HOUTEN Donderdag 21 februari was het druk in het Postillion Hotel. De provincie Utrecht, en de gemeenten Bunnik en Houten legden uit welke negen maatregelen worden uitgevoerd om sluipverkeer uit het buitengebied te trekken. Bewoners waren er nog niet zomaar van overtuigd dat het buitengebied hier autoluw van wordt.

door Kuun Jenniskens

Veel bewoners en ondernemers uit het buitengebied waren aanwezig. Aan alle tafels werd flink gediscussieerd. Met elkaar, maar ook met de aanwezige ambtenaren. De meeste mensen hadden zo hun eigen ideeën. Ook al is er jaren in klankbordgroepen over gepraat, het lijkt niet gelukt om alle belangen in het buitengebied bij elkaar te brengen. Het ziet ernaar uit dat de provincie voor dit maatregelenpakket wil gaan. Provinciale Staten moet er binnenkort een besluit over nemen.

SPITSAFSLUITING Vanuit de Marsdijk en Achterdijk waren er vragen over de spitsafsluiting. De ambtenaar wist niet te zeggen op welke tijden de afsluiting voor de tunnel bij Vechten dicht gaat. Ook niet of een ontheffing geld gaat kosten. Zorgen zijn er of mensen dan nog wel op bezoek kunnen komen. Een bewoonster aan de Achterdijk baalt flink: ,,Moet ik nu gaan omrijden omdat inwoners van Houten misbruik maken van mijn leefgebied?”

BUSSEN In dit plan wordt voor touringcars die naar Vechten moeten, de Parallelweg doorgetrokken tot aan de Achterdijk. Een bewoner van het buitengebied wist een betere oplossing; vanaf de benzinepomp aan de A12 een klein weggetje maken richting de Parallelweg en Vechten.

HOGE ROTONDE Een ambtenaar van de provincie legde uit dat er met dit ontwerp al rekening is gehouden met een aansluiting vanuit Arnhem op de Limesbaan richting Houten. De rotonde ten zuiden van de Parallelweg wordt hoger gemaakt, zodat er een fly-over vanuit het oosten op kan aansluiten.

NIEUW FIETSPAD Het fietspad dat tussen Houten en Odijk wordt aangelegd, blijkt niets op te lossen voor bewoners van de Burgweg N410, want zij kunnen er niet op. Idee van een provinciaal Statenlid is om via het MOB terrein de mogelijkheid te bieden om het fietspad te bereiken.

WOB Bewoner Juffermans zei te willen weten waarom 'het haakje', dat is de aansluiting van de Limesbaan op de A12 richting het oosten, zo duur is uitgevallen. Hij heeft hiertoe een WOB verzoek ingediend.

ELENA EN DE BRUG De enige aanwezige jongere was Elena (15 jaar) uit Bunnik. Zij kwam samen met haar moeder kijken hoe haar fietsroute tussen Houten en Bunnik in de toekomst gaat veranderen. Elena is blij dat de loopbrug over de A12 wordt verbeterd, want het is niet te doen met fietstassen met een laptop en zware boeken, en die onhandige treden, om boven te komen. Je moet echt heel krachtig zijn om dit voor elkaar te krijgen. In de nieuwe situatie kunnen fietsers met een ruime draai naar boven en naar beneden fietsen. Vriendinnen van Elena uit Bunnik kozen vanwege deze rotte brug niet voor een school in Houten, maar gingen naar Zeist. Elena hoopt in de toekomst haar vriendinnen uit Odijk onderweg naar school tegen te komen, ergens op het nieuwe fietspad tussen Odijk en Houten achter het MOB terrein en dat parallel aan de Burgweg wordt aangelegd.