• Hans Martijn Ostendorp in zijn tuin in Bunnik

    Agnes Corbeij

Bruggenbouwer Ostendorp is informateur in Houten

BUNNIK/HOUTEN Hans Martijn Ostendorp, ex-burgemeester en inwoner van Bunnik en sinds afgelopen herfst directeur van De Graafschap, ging vandaag aan de slag als informateur bij de coalitievorming in de gemeente Houten. Ostendorp: "Inhoud, relatie en vertrouwen zullen in de basis leidend zijn."

Agnes Corbeij

Het CDA kwam in Houten als grootste partij uit de bus en neemt dus het voortouw in de coalitievorming. De partij koos Ostendorp, partijgenoot, als informateur. Vanmorgen ging de coalitievorming van start met een openbare bijeenkomst in restaurant De Roskam. Daar zei Ostendorp tegen Houtens Nieuws: "Ik ken van de zijkant de uitdagingen van Houten."

POLITIEK ] Toch kon hij niet zeggen of dit voor hem de zaken makkelijker zouden maken. "De rol van informateur is toch vooral anderen laten praten, kijken waar de go's en de no-go's liggen." Nadelig zal zijn betrokkenheid ook niet zijn. "Ik ben als burgemeester ook altijd uit de politiek gebleven, dus kwam niet te dichtbij."

Als bekende bruggenbouwer wil Ostendorp nu graag zijn capaciteiten inzetten. "Zowel in Bunnik als in bij De Graafschap was het mijn taak te verbinden. Mensen laten praten en kijken hoe de verbinding te leggen is. Dat is nu ook weer mijn doel."

GROEN LINKS Over een mogelijke coalitie wilde Ostendorp nog geen uitspraak doen. Wel gaf hij aan dat GroenLinks een goede kans krijgt. "Ik hou er zeker rekening mee wie een sprong naar voren heeft gezet, zoals GroenLinks. Als je naar de optelsom kijkt, heb je wel een beeld van de mogelijke coalitie, maar het is nu te vroeg om daar op in te gaan. Ik ga met alle partijen praten. Inhoud, relatie en vertrouwen zullen in de basis leidend zijn."

Woensdagavond, in de raadszaal, brengt Ostendorp uitgebreid verslag uit en geeft hij zijn advies.