• Raymond van der Tol overhandigde het eerste jubileumboek aan wethouder Jorrit Eijbersen

    KL!K foto's
  • Carl van der Tol sprak de medewerkers en relaties toe afgelopen vrijdag.

    KL!K foto's

Bouwbedrijf A.J. Van der Tol viert 100 jarig bestaan

BUNNIK Bouw- en aannemingsbedrijf A.J. van der Tol bestaat 100 jaar. Eigenlijk was dat vorig jaar al, het bedrijf werd opgericht in 1916, maar het feestje wordt nu gevierd. Vrijdag was er feest voor personeel en relaties. Het eerste jubileumboek werd overhandigd aan wethouder Jorrit Eijbersen. 

Agnes Corbeij

Carl van der Tol, is nu directeur van het bouwbedrijf. "Mijn overgrootvader, Arie van der Tol, begon het bedrijf in 1916, vanuit zijn slaapkamer in Utrecht. Hij deed voornamelijk timmerwerk."

Arie werkte zijn hele leven voor het bouwbedrijf en zijn zoons namen het over. Ondertussen verhuisde het bedrijf van de Brandsteeg naar de Biltseweg in (toenmalige) gemeente Maartensdijk, naar Bunnik in 1957. Ook het werk veranderde. Van meubels naar binnen timmerwerk, naar woningbouw, utiliteitsbouw en uiteindelijk trok Van der Tol hele wijken op.

De jaren 50 waren voor de bouw gloriedagen, zo ook voor Van der Tol. Carl: "Mijn opa runde het bedrijf met twee broers. Het land was in opbouw, er was ontzettend veel werk. Het bedrijf had 200 man in dienst."

Raymond van der Tol, een oom van Carl, weet meer over die tijd. Ook hij werkte zijn hele leven in het bedrijf, al 47 jaar lang. "We hebben ontzettend veel gebouwd in Amersfoort, 25 jaar lang. Ook zijn we in Breukelen heel actief geweest, meer dan 30 jaar lang. In 1972 bouwden we een bejaardentehuis, daarna bouwden we door tot 2010."

In 2007/2008 werd het eigen pand in Bunnik herbouwd. Carl van der Tol: "Die nieuwbouw heeft mijn vader ook nog meegemaakt. Hij overleed in 2011 en heeft bijna tot het einde gewerkt." Carl zelf kwam in 2001 in het bedrijf.

Elke Bunniker kent het werk van Van der Tol, al dan niet bewust. In Bunnik zelf bouwt Van der Tol op dit moment luxe twee-onder-één-kap-woningen aan de Schoudermantel. Wat minder mensen weten, is dat ook het klooster in Werkhoven, Gods Werkhof, door Van der Tol werd gebouwd, in 1960.

Hetzelfde geldt voor de Loswal, de Kersenboomgaard en de gehele wijk de Engboogerd. Ook in Odijk en Werkhoven is de handtekening van Van der Tol hier en daar te vinden. Het gezondheidscentrum en plan Dalenoord in Odijk, en de renovatie van het Witte Kerkje. Carl: "Ook de brandweerkazernes in de gemeente, zowel in Werkhoven als in Bunnik, hebben wij ver- of gebouwd."

Een groter artikel over het bouwbedrijf staat deze week in de papieren versie van de krant en in de ePaper op de website.