• Lars, Job, Willemijn en Amélie van groep 7 van de Delteykschool zoeken boeken uit

    Kuun Jenniskens

Boekenkast van Werkhoven; vrijwilligers zijn welkom!

WERKHOVEN Op vrijdag 8 juni mochten kinderen van de Delteykschool steeds in groepjes van 4 naar de Boekenkast van Werkhoven, die in de aula van Het Kwartier haar plek heeft. Ze mochten de boeken van hun leeftijdscategorie doornemen en die boeken eruit halen die ze niet interessant meer vonden. Elk half uur kwam er een nieuw groepje. Deze kinderen waren allemaal lezers en enthousiast over de boeken die ze in de kasten aantroffen.

Kuun Jenniskens

De stapel afgewezen boeken - die naar de kringloopwinkel wordt gebracht - was zodoende niet erg groot. De meeste kinderen gingen met een boek dat ze graag wilden lezen, terug naar de groep. Lara bijvoorbeeld, werd bij het lezen van de eerste zin, direct verliefd op een boek - dat ze stralend meenam. Maaike Somers, bestuurslid van de Boekenkast:,,Hier doe ik het echt voor. Ik geniet van elk kind dat blij met een boek naar huis gaat.” Maaike las haar kinderen elke dag een prentenboek voor: ,,Het is zo fijn als je die hier dan kunt uitzoeken.” Ze ziet aan haar eigen kinderen op de middelbare school, dat lezen erg belangrijk is: ,,Veel vragen beginnen met een inleidend verhaaltje. Als je niet goed begrijpend kunt lezen, ga je al snel de mist in.”

De Delteykschool heeft zelf ook boeken, maar die mogen alleen op school worden gelezen. Het voordeel van Boekenkastboeken is dat ze mee naar huis mogen - en nog wel zo lang als je zelf wil. En het kost ook nog eens niks. Het zijn mooie boeken die niet verouderd of vergeeld zijn.

Onlangs heeft de Boekenkast aan leerlingen gevraagd om aan te geven welke boeken ze nog graag willen lezen. Daar is een prachtige verlanglijst uit voortgekomen. Hier een Top 10: Dagboek van een loser; Dagboek van een muts; Julius Zebra; Mees Kees; Super Juffie; Gips; de Grijze Jager; Warrior Cats vuurster missie; Warrior Cats de wildernis; en Harry Potter natuurlijk! Mochten mensen deze boeken aan de Boekenkast willen geven, dan kan dat tijdens de openingstijden.

Lezen is een prachtige mogelijkheid om het leven van kinderen te verrijken maar de Boekenkast heeft ook kasten vol prachtige romans en thrillers voor volwassenen. Kom langs voor een boek mee op vakantie.

Het bestuur - bestaande uit Maaike Somer, Evelyne van Iterson, Thobias van der Burg en Tinja Verkleij - zoekt dringend nieuwe vrijwilligers voor de woensdag-en de vrijdagmiddag. Als je wilt kun je het ook samen met een vriendin doen. Je kunt contact opnemen via boekenkastwerkhoven@gmail.com. De Boekenkast is op woensdag en vrijdag open van 14 tot 16 uur (tijdens de zomervakantie alleen op woensdag). Ook zijn er nog mensen welkom om in het bestuur plaats te nemen. Het zou fijn zijn als iemand zich meldt met kinderen op de Delteyk, en/of iemand die wat met PR van de Boekenkast zou willen doen.

Het bestuur zou een slag willen maken om meer bezoekers te krijgen. Men is aan het nadenken over samenwerkingsverbanden. Maaike: ,,Misschien is er in het dorp belangstelling voor een speelotheek of zijn er mensen die een Huiskamer van Werkhoven willen oprichten. Als je kunt samenwerken ‘lig je wat meer in de loop’, dan komt iemand sneller even binnen lopen.”