• De Boekenkast van Odijk is in gebruik genomen

    Agnes Corbeij

Boekenkast is in gebruik

ODIJK De bibliotheek verdween jaren geleden uit het dorp. De Huiskamer van Odijk wilde een deel van het gemis opvangen en heeft daarom kort geleden de Boekenkast van Odijk in gebruik genomen. Bijna 700 boeken staan netjes op de planken, gerangschikt op genre. Leden van de Huiskamer kunnen gratis boeken lenen.

 

Agnes Corbeij

 

Sinds een aantal maanden staat er in de hal van het Dorpshuis een krat waar Odijkers boeken achter kunnen laten. Ulrike van den Berge en Ine Hurx zijn vrijwilliger bij de Boekenkast. Zij zochten de stapel boeken uit die was binnengekomen. Een groot deel van de collectie - 300 boeken - komt van een oude dame uit Odijk die voor zichzelf een e-reader had aangeschaft.

Daarmee was de boekenkast - die werd gemaakt door zorginstelling Reinaerde - voor de helft gevuld. "We zijn wel kritisch. Het moet er netjes uitzien en een groot publiek hebben. In de kast staan romans, in de genres literatuur, liefde, detective, reizen, geschiedenis en familie- of streekromans." Inleveren van boeken kan overigens nog steeds. Ulrike en Ine zijn nog op zoek naar iemand die een hoekje op zolder over heeft voor een voorraadje boeken.De Boekenkast vervangt de bibliotheek niet. Ulrike: "Je kunt bij ons niet reserveren en bent overgeleverd aan wat er gegeven wordt. Het is vooral leuk en handig als je het dorp niet uit wilt of kunt en eens iets anders wilt lezen." Er is geen inneem- of uitleenbalie. Het is letterlijk alleen een Boekenkast. De boeken hebben een sticker van de Huiskamer. "We vertrouwen erop dat mensen hooguit drie boeken meenemen en ze na drie of vier weken weer inleveren."

De Boekenkast is  in elk geval open tijdens de openingstijden van de Huiskamer, op dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 en van woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Maar ook buiten die tijden, als het dorpshuis geopend is, kunnen er gewoon boeken geleend worden. Lidmaatschap van de Huiskamer van Odijk kost twee euro per maand.