• De kinderen openden samen met burgemeester Ostendorp het Zwerfboekenstation.

    CB de Beurthonk
  • Burgemeester Ostendorp was enthousiast over het initiatief.

    CB de Beurthonk

Boeken zwerven bij de Beurthonk

ODIJK Bij PC basisschool De Beurthonk in Odijk werd maandagochtend een Zwerfboekenstation geopend, door de burgemeester. Dit kastje vlakbij de ingang wordt om boeken in te zetten en uit te halen. Het doel is om kinderen nog meer te stimuleren om te lezen.

Agnes Corbeij

Stichting Kinderzwerfboek wil kinderen stimuleren om thuis en in de vrije tijd boeken te lezen. Van de website: "Nog steeds verlaat 15% van de kinderen het basisonderwijs met een taalachterstand. Maar als er thuis boeken zijn, gaan kinderen gemiddeld drie jaar langer naar school dan leeftijdsgenoten uit gezinnen zonder boeken. Boeken stimuleren tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur."

Mirjam Dekker, directeur van de Beurthonk, kreeg hierover een tip van een ouder. Een van de teamleden heeft het opgepakt en uitgewerkt. Mirjam: "Ons station is de derde in de gemeente, na de kinderopvang en de Delteyk in Werkhoven. Het leuke is dat een kind ook een boek in Groningen kan lenen als hij bij opa logeert en hem hier weer kan inleveren."

Het Zwerfboekenstation is geen vervanging van de bibliotheek. Mirjam: "Het is een aanvulling. In school hebben wij een bibliotheekcollectie die elke zes weken ververst wordt. Die boeken blijven in school. Ook gaan onze leerlingen naar de bibliotheek in Bunnik." Voor de opening hadden kinderen zelf boeken uitgezocht die ze zat waren en wilden laten zwerven. De klas met de hoogste stapel mag als eerste de 'stationschefs' leveren.