• Cabaretier Vincent Bijlo en zangeres Mariska Reijmerink van The Rossettis

    STYLED4YOU

Bijlo's Bouwplannen

BUNNIK Voor de vierde maal kan Bunnik weer komen luisteren naar de visie van cabaretier Vincent Bijlo op het afgelopen jaar. Samen met de band The Rossettis neemt hij op 27 december in de Kersentuin de gebeurtenissen op het wereldtoneel en in Bunnik door.

Margriet Hunse

BOMEN Vincent Bijlo: ,,Als achtergrond hebben we het Museum Oud Amelisweerd genomen. Wij, de band en ik, zijn moe en willen ons terugtrekken op een rustige plek. We kunnen we met ons vijven terecht in Oud Amelisweerd. Om dat te illustreren hebben we een projectie van het beroemde behang als decor. We reflecteren op ons leven, reciteren Armando, en spelen dat we Lodewijk Napoleon zijn. Het Beauforthuis, waar de voorstelling ook wordt gehouden, en het MOA liggen midden tussen de bomen. Nergens in Nederland wordt er zoveel over bomen geluld als in Bunnik, we hebben hier zelfs een bomenvisie."

BIJSCHAVEN Al in januari begint Bijlo met het verzamelen van onderwerpen voor het programma aan het eind van het jaar. ,,Soms denk je: dat wordt wat, zoals bij de massale demonstraties in Iran aan het begin van dit jaar, en dan loopt dat toch op niets uit." Het programma is nog niet helemaal klaar, hij heeft nog een week om zijn Bouwplannen bij te schaven.

BURGEMEESTER Typisch Bunnikse onderwerpen zullen de revue passeren. ,,In Bunnik gebeurt relatief weinig, maar we krijgen hier wel mooi elk jaar een nieuwe burgemeester." Verder komt de verplaatsing van de kinderboerderij in elk geval aan bod, maar ook de branden in Werkhoven. ,,Dat is een verschrikkelijke zaak, wie het ook gedaan heeft." Ook de gemeentepolitiek wordt besproken. Bunnik bevindt zich als klein gemeente naast Utrecht in een bijzondere positie, wat voor- en nadelen met zich meebrengt. Het geen geheim waar Bijlo's politieke voorkeur ligt, maar in zijn oudejaarsconference is hij zo objectief mogelijk. Je moet immers ook je eigen partij een spiegel kunnen voorhouden, vindt hij.

INTOLERANTER De oudejaarsconference zal gaan over de toenemende trend dat mensen steeds intoleranter worden ten opzichte van mensen met een ander mening. ,,Johan Derksen was ook als voetballer al gemeen. Maar laat hem zijn rol spelen zodat zijn zender zoveel mogelijk Remia in knijpflessen kan verkopen. Doe hem af als ouwe zeiksnor en laat het daar dan bij."

DINGETJE De Gele Hesjes zullen voorbij komen, de protesten tegen de verbreding van de A27, de Sleepwet, Ralf Hamers van ING, hacken, het klimaat, ,,want het is toch wel heel toevallig dat na opening van de IJskluis het maandenlang heet weer is geweest." Bijlo was ook zelf dit jaar onderwerp van een 'dingetje': het lenen van een van zijn teksten door Jesse Klaver.

Bijlo's bouwplannen: de oudejaarsconference door Vincent Bijlo en The Rossettis, in de Kersentuin op donderdag 27 december om 20.15. Kaarten zijn te koop bij Van Ravenswaaij in Bunnik, en aan de zaal. De entree van 25 euro komt ten goede aan het Steunfonds Vluchtelingen Bunnik.