Bijenhoudersvereniging Kromme Rijn Lek en IJssel

VIANEN Op dinsdag 7 februari start de Bijenhoudersvereniging Kromme Rijn Lek en IJssel met de basiscursus Bijenhouden. Onder leiding van een gediplomeerde leraar bijenteelt leert U op verantwoorde wijze omgaan met bijen. Ook als U niet van plan bent zelf bijen te gaan houden, is het bijzonder interessant te weten hoe bijen leven. 

De theorielessen (10) vinden plaats in het gebouw van "PILZ Nederland", Havenweg 22, 4131 NM, Vianen. De praktijklessen (14) worden  in de directe omgeving van Vianen/Houten en/of Bunnik gegeven. Deze vinden, afhankelijk van de belangstelling, op zondag rond het middaguur plaats alsmede op woensdag middag  (in verband met de temperatuur). De eerste theorieavond start om 19.30 uur tot 22:00 uur, de andere avonden van 20.00 uur tot 22:00 uur. De kosten zijn: €230,00. Dat is inclusief: Het boek 'bijen houden Hoe doe je dat?', 1 jaar lidmaatschap van de landelijke Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) evenals 1 jaar lidmaatschap van de bijenhoudersvereniging Kromme Rijn Lek en IJssel. Ook ontvangt U het blad 'Bijenhouden' van de NBV en ons verenigingsnieuws. (digitaal). De cursus 'Bijengezondheid' welke in december 2017 wordt gegeven maakt tevens deel uit van de cursus.

Gedurende de cursus krijgen 2 cursisten, onder begeleiding, een bijenvolk te verzorgen.

Naast deze kosten dient U rekening te houden met de aanschaf van beschermende kleding. De kosten zijn afhankelijk van de door U gekozen kleding. Geheel bedekkend, alleen een jas met kap of alleen een kap. (De prijs van een jas met kap ± €40,00 of alleen een kap ± € 20,00.) Indien U van actief bijenhouden afziet, bemiddelen wij eventueel bij overname van de kleding, mits in goede staat. Een beroker maakt deel uit van de basisuitrusting. Deze wordt in bruikleen (€ 40,- borg) verstrekt. Om hygiënische redenen wordt deze 'op persoon' uitgereikt en blijven eigendom van de vereniging. Indien de praktische en theoretische  examenonderdelen met een voldoende worden gewaardeerd en U hebt ten minste 80% van de theorie en praktijklessen bijgewoond, dan wordt het landelijk erkende diploma 'Basiscursus Bijenteelt' aan U uitgereikt. Het examen is spannend en leuk om te doen, en niet verplicht.

Er bestaat voor deze cursus veel belangstelling, ook van buiten onze regio. Daarom is de vereniging in geval van overtekening van het maximum aantal deelnemers (24) genoodzaakt op basis van woonplaats te beslissen wie van de belangstellenden tot de cursus worden toegelaten. Over Uw toelating wordt U zo spoedig mogelijk geïnformeerd. (voor 31 december 2016). Gelieve na toelating het lesgeld te voldoen en bent u, na ontvangst, van deelname verzekert. Bijenhoudersvereniging Kromme Rijn Lek en IJssel (voorheen BHV-Bunnik-Houten e.o.), Henk de Hey (Cursuscoördinator), telefoon 06-12322353, e-mail cursus@bhv-krommerijnlekenijssel.nl;                    : www.bhv-krommerijnlekenijssel.nl