• Henk van Berkel bij Het Smaakmuseum dat momenteel wordt aangelegd

    Kuun Jenniskens

BijenAkker meer zorgcliënten

ODIJK Op een bijzondere locatie aan de Rijnseweg zijn met veel liefde en enthousiasme een moestuin en een kwekerij aangelegd. Op deze BijenAkker vinden ook zorgcliënten hun dagbesteding. Het is de bedoeling in de toekomst meer cliënten te gaan ontvangen. Daarom wordt er een historische kas geplaatst, waar het college al toestemming voor heeft gegeven.

Kuun Jenniskens

De BijenAkker is 2,5 hectare groot en herbergt naast bijen en een pluktuin, bijvoorbeeld ook een vleermuiskelder en een paddenpoel. Binnenkort wordt hier een Smaakmuseum aan toegevoegd, die in de vorm van een windroos wordt aangelegd en groenten met een bijzondere smaak of bereidingswijze uit alle windstreken gaat bevatten.

BOOMGAARD Het verhaal van de BijenAkker gaat terug naar 2005. Toen kochten Henk van Berkel en Maaike Röder 1,5 hectare pruimenboomgaard aan de Rijnseweg in Odijk. Henk: "We hebben toen aan aantal rijen bomen gerooid om bloemen te kweken en bijzondere groenterassen, zoals Eeuwig moes, Deventer Zwartblad (biet), Utrechtse uitjes, de Glorie van Utrecht (sla), Utrechtse rode kool en Utrechtse ruit (kool). Van de laatste twee koolsoorten is er geen zaad meer in de handel. Ook kregen wij een half kopje Utrechtse Blauwe (een soort tarwe) van het Utrechts Landschap. Met als bedoeling dit te gaan vermeerderen, zodat er over een jaar of vijf weer voldoende zaad is. Ook kweken we een aantal hopsoorten. Tegenwoordig is het erg in de mode om zelf bier te brouwen."

ZORG De tuin wordt onderhouden door vrijwilligers. En met de hulp van zorgcliënten, die licht verstandelijk beperkt  zijn. Henk van Berkel: "Deze dagbesteding willen we gaan uitbreiden. Dit doen we samen met de Volle Grond en Amelishof, die ook cliënten begeleiden in hun moestuinen. We verzorgen nu dagbesteding richting arbeid."

DEMENTERENDEN Henk denkt ook aan een nieuwe doelgroep: "Dat zouden licht dementerende ouderen kunnen zijn. Die gaan nu buiten de gemeente naar een activiteiten centrum. Op deze plek kunnen wij ze helpen bij het openen van het lange termijn geheugen. Geuren van bloemen en pas gemaaid gras zijn daar belangrijk bij. Een oude boom moet je niet verplanten, dus het zou mooi zijn als mensen uit het dorp hier terecht zouden kunnen. Onder begeleiding wandelen ze vanuit het dorp over het bruggetje van de Kromme Rijn hierheen. De gemeente scheelt het bovendien hoge vervoerskosten. De wethouders waren hier op bezoek en waren erg gecharmeerd van onze activiteiten."

Omdat onze iets functie verandert, moet de vorm mee veranderen, legt Henk uit. "Het terrein moet beter worden ingericht. We werken nu vanuit een overvolle schuur, die niet verwarmd is, waar ook de trekkers in staan. Gereedschappen staan in de weg en onze cliënten zijn niet altijd motorisch even vaardig. Momenteel staan er buiten ook dingen onder zeil, dat is rommelig."

Vanuit het Gimborn Arboretum in Doorn komt een historische kas van 70 vierkant meter beschikbaar. Op de BijenAkker kan deze kas worden gebruikt voor het zaaien, maar ook als kantine en werkruimte voor de cliënten. Verder bevat het plan een tunnelkas. De huidige schuur zal in takt blijven als opslag en werkruimte.

PILOT Dit vraagt om een tijdelijke afwijking van het bestemmingsplan, waar het college al toestemming voor heeft gegeven. De BijenAkker krijgt de kans om de komende tien jaar de pilot 'Zorg op het platteland' door te ontwikkelen en het bestaansrecht aan te tonen.