• Foto: Janet van der Brug

Bezoek 'De Ontdekking van Oostbroek'

DE BILT Utrechts Landschap bestaat 90 jaar en viert haar jubileum op zaterdag 9 september met 'De Ontdekking van Oostbroek'. Bezoekers kunnen tussen 11.00 en 16.00 uur kennismaken met het eeuwenoude landgoed en zijn rijke natuur tijdens wandelexcursies, een bezoek aan Huize Oostbroek (1887), een streekmarkt en diverse kinderactiviteiten. Landgoed Oostbroek ligt aan de rand van de stad Utrecht, vlak aan de A28. Utrechts Landschap heeft haar kantoor hier gevestigd. Niet iedereen weet dat het landgoed vrij te bezoeken is. Tijdens 'De Ontdekking van Oostbroek' wil Utrecht Landschap iedereen kennis laten maken met deze prachtige plek.

VAN KLOOSTER NAAR LANDGOED De geschiedenis van landgoed Oostbroek begint bijna 900 jaar geleden, als Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede wordt afgedamd. Op de plek van het huidige Oostbroek sticht Bisschop Godebald een klooster. Vanuit hier stuurt hij de ontginningen in het gebied aan. Inmiddels heeft het kloosterterrein door de eeuwen heen verschillende transformaties doorgemaakt tot het huidige landgoed.

ACTIVITEITEN In de oude oranjerie van het landgoed is 't Winkeltje van Oostbroek gevestigd. Dit vormt het middelpunt van alle activiteiten tijdens 'De Ontdekking van Oostbroek'. Rondom 't Winkeltje is een markt met kraampjes vol streekproducten, een friet- en ijskraam en een knutselkraam. Ieder uur vertrekt er een wandelexcursie met gids. De gidsen vertellen u over de geschiedenis en waardevolle natuur op landgoed Oostbroek. Speciaal voor deze dag zijn een aantal bijzondere kamers van Huize Oostbroek (1887) te bezichtigen. Ook kunnen kinderen hier deelnemen aan de muziekvoorstelling 'Boeffie trommelt'. Inschrijven voor de wandelexcursies en kindervoorstelling kan via www.utrechtslandschap.nl.

Landgoed Oostbroek ligt aan de Bunnikseweg 45a in De Bilt. Er kan op deze dag niet met de auto geparkeerd worden op het landgoed: dat is elders geregeld. Meer informatie hierover vindt u op de website. Fietsers kunnen wel op het landgoed parkeren.

PROGRAMMA 11.00-16.00 Streekmarkt met kinderactiviteiten rond 't Winkeltje van Oostbroek en Huize Oostbroek (1887) open voor publiek; 11.30 uur Excursie over het landgoed 'De rol van bomen in mythen en volksgeloof';

12.30 uur Wandelexcursie; de geschiedenis van het landgoed en bijzondere natuur; 13.00 uur Kindervoorstelling in huize Oostbroek: Boeffie trommelt; 13.30 uur Excursie over het landgoed 'De rol van bomen in mythen en volksgeloof'; 14.15 uur Kindervoorstelling in huize Oostbroek: Boeffie trommelt; 14.30 uur Wandelexcursie; de geschiedenis van het landgoed en bijzondere natuur.