Bewoners Jodichemdreef planten bomen

Vorig jaar werd al gesproken over kap van de zieke bomen, net als aan de Singel, maar er was geen geld voor herplant. Dit jaar was er wel weer een beetje geld en in samenwerking met de burgers, werd het mogelijk om andere bomen terug te plaatsen. Niek Timmermans is de trekker van dit project: "Eerder deden we hetzelfde aan het pleintje van de Drie Jofferengaarde. Dat waren minder bomen. Toen was het nog lastig om samen te werken met de gemeente. Maar dat gaat steeds makkelijker. De communicatie is beter en de ambtenaren wennen ook aan burgerparticipatie. En wij als burgers ook."

Een dergelijk project is niet in alle buurten mogelijk, aldus Niek. "Je hebt een aantal mensen nodig, een trekker en iemand met kennis van zaken. In onze buurt woont Marco Hoffman, hij heeft verstand van bomen. Dat heb je wel nodig. En je hebt een groep fanatieke vrijwilligers nodig om de bomen in de grond te zetten." Dat ging afgelopen zaterdag gesmeerd. De eerste groep van vier graafde de gaten van de gemeente verder uit, zo nodig. De tweede groep zette de boom erin en zette hem vast en achteraan de rij liep Bas, die de details in orde maakte met een hark. Een geoliede machine.

Theorie

En er komt nog best veel bij kijken. Er wordt een slang voor het watergeven in de grond gelegd, de bomen moeten in een rechte rij komen te staan, de palen moeten ernaast komen ter ondersteuning en die moeten op de goede manier vastgezet worden. Bomenkenner Marco Hoffman is meer van de theorie. Hij werkte onder meer bij de Universiteit van Wageningen als botanicus, onderzoeker. "Ik weet veel van bomen, maar vooral op de theorie. Het is leuk om dat ook eens in de praktijk te brengen."

De bewoners hebben zelf de bomen uitgezocht. Daar hebben Marco en Niek zich ook mee bemoeid. Niek: "We hebben alle bewoners de keus voorgelegd tussen een aantal bomen die zouden kunnen. De gemeente stelde als eis dat het smalle bomen moesten zijn. Uiteindelijk koos twee derde voor deze boom, de goudbeuk."

Coach

Om dergelijke participatieprojecten in meer buurten op te kunnen zetten, heeft Marco wel een tip voor de gemeente. "Niet overal wonen mensen met verstand van zaken. Maar als de gemeente zou faciliteren door een groencoach in te zetten, is ook in die buurten veel mogelijk denk ik." (AC)