• De levenslustige Iris is veranderd in een somber, vermoeid meisje.

    Richard Thoolen

Behandeling Iris uitgesteld

BUNNIK Enige maanden geleden is bekendgemaakt dat er voor de aan de ziekte van Lyme lijdende Iris Melssen voldoende geld bij elkaar was gebracht om een behandeling in de Infusio kliniek te Frankfurt mogelijk te maken. De behandeling zou deze week beginnen, maar moet worden uitgesteld. Iris blijkt onvoldoende reserves te hebben om de behandeling te kunnen ondergaan.

Richard Thoolen

Het is een grote teleurstelling voor Iris dat de behandeling niet doorgaat. Haar moeder Inneke de Vries laat weten dat de symptomen zijn verergerd, mede door de aanhoudende kou. Iris doet hard haar best om aan te sterken en slikt ijzersupplementen. Het huidige plan is om de behandeling in de zomer te starten. Een lotgenoot van Iris, Demi Fu, is ook verzwakt, maar mag op 7 mei wel beginnen met de behandeling. Om een indruk te geven van de wanhopige situatie waarin deze meisjes verkeren, wordt hier de reactie van Demi gegeven op het nieuws dat de behandeling van Iris is opgeschort. Demi: "Balen. Ik ben ook erg zwak, maar het is dit of niet meer willen leven, dus gaan we toch dit proberen. Al zal ik er waarschijnlijk ook kapot aan gaan. Hoop dat Iris heel snel kan gaan!"

TEGEN De behandeling in de Infusio kliniek is omstreden en biedt geen garantie. Neuroloog Gerhard Visser laat via een ingezonden brief weten dat hij bedenkingen heeft bij de behandeling. Visser: "Er is kort gezegd geen wetenschappelijk bewijs en de behandeling is ook niet zonder risico's." In een bijgeleverd wetenschappelijk artikel van Karina Bray staat: "Enkele van de nadelige effecten van stamceltherapie zijn de ontwikkeling van tumoren en abnormale botgroei, bloedstolsels, verlamming, infectie, allergische reacties en zelfs overlijden." Stamceltherapie blijkt voor veel aandoeningen als remedie te worden aangeprezen. Dit leidt volgens Bray tot stamceltoerisme en misbruik van goedgelovige heilzoekers. In dat kader verwijst Visser naar een uitzending van Zembla van oktober 2017: "Undercover in de Duitse Lyme-kliniek" en twee artikelen van de vereniging tegen kwakzalverij: 'igz-jaagt-op-illegale-stamcelklinieken' en 'Lymepatienten-houden-met-fundraising-kwakzalvers-in-leven'."

VOOR Tegenover deze kritische uitlatingen staan positieve berichten van mensen die de behandeling hebben ondergaan. Zo ook Lisanne, die verslag doet op haar Facebook en website. Haar moeder reageert als volgt: "De reguliere gezondheidszorg heeft met haar behandeling het immuunsysteem van mijn dochter kapotgemaakt en haar daarna in de steek gelaten. Een stamcelbehandeling heeft ervoor gezorgd dat haar immuunsysteem een boost kreeg. Ongeveer 15.000.000 stamcellen zijn ingebracht en aan het werk gegaan. Ze is er nog lang niet, maar het gaat beter dan voor de behandeling en dat geeft hoop." Wie de foto's ziet van Lisanne voor en na behandeling, kan niet ontkennen dat ze er nu veel beter uitziet. Omstreden of niet, zonder alternatief lijkt de stamcelbehandeling Iris nog de enige hoop te bieden. Inneke: "Er is geen garantie, maar niets doen is geen optie. Je wilt je kind haar leven terug kunnen geven."