• Monumentale boerderij op landgoed Rhijnauwen voltooid
  • Monumentale boerderij op landgoed Rhijnauwen voltooid
  • Monumentale boerderij op landgoed Rhijnauwen voltooid

Bakkerij in stallen landgoed Rhijnauwen

BUNNIK De Veldkeuken heeft de leegstaande stallen van de monumentale boerderij 't Goed ten Rhijn tot bakkerij verbouwd. Geïnteresseerden kunnen op zaterdag 30 maart van 10 tot 15.30 uur het pand bezichtigen en meedoen aan een rondleiding. De boerderij wordt geen plek voor horeca, maar is uitsluitend bestemd voor bereiding van landgoedproducten.

door Kuun Jenniskens

Het ontwerp volgt zoveel mogelijk de oorspronkelijke indeling van de stallen. Waar mogelijk is gekozen voor hergebruikte en duurzame bouwmaterialen. De bakkerij heeft geen gasaansluiting en er wordt gebruik gemaakt van warmtepompen met energieterugwinning vanuit de koel- en vriescellen. De daken van de historische stallen verkeerden in slechte staat en zijn bij de restauratie voorzien van een innovatieve dakisolatie.

Bij het ontwerp zijn de stallen in verschillende compartimenten verdeeld waardoor de ruimtes selectief verwarmd kunnen worden. Verder is gebruik gemaakt van leemstuc en dankzij de aanbouw van een tuinkas heeft de buitenmuur een extra natuurlijke isolatieschil.

Alle ingrepen moesten steeds door de monumentendienst getoetst worden aan de monumentale status van de boerderij. Het pand is van de gemeente Utrecht en die betaalde de werkzaamheden aan het casco van dit monument.