Archeologen vinden armband uit Late IJzertijd

Omdat er grondwerk wordt uitgevoerd bij de herstructurering van de kruising, moet er archeologisch onderzoek gedaan worden. De archeologen van RAAP zorgen ervoor dat geen belangrijke historische vondsten verloren gaan. Ivan Schute, projectleider: "We wisten van de vorige keren al dat het op deze plek tjokvol zit met historisch materiaal. Hier ligt een nederzetting onder die in verschillende periodes in de geschiedenis bewoond was."

Dat garandeert echter geen prachtige, bijzondere vondsten. Schute: "Aangezien het grondwerk niet zo heel diep gaat, mogen wij dat ook niet. En de meest interessante voorwerpen liggen vrij diep. We hebben wel een aantal kijkgaten geslagen en daardoor weten we dat hier veel ligt. We hebben al nederzettingssporen gevonden uit de Late IJzertijd (200 v. Chr. tot 0), de Romeinse Tijd en de Vroege Middeleeuwen."

De La Tène armband werd gevonden door archeoloog Twan van Rooij. "Ik dacht eerst dat het een stuk bot was. Maar toen ik er samen met Ivar naar ging kijken, zag hij dat het een armband was uit de Late IJzertijd. Dat is toch wel bijzonder. Ik had zoiets nog nooit eerder gevonden." De armband en andere vondsten worden opgeslagen in het provinciaal depot voor bodemvondsten in Utrecht. Het is aan het depot of de spullen ooit worden overgedragen aan een museum en daarmee toegankelijk worden voor publiek.

De archeologen van RAAP blijven aanwezig op de kruising om te voorkomen dat bijzondere vondsten verloren gaan door de werkzaamheden die in opdracht van de provincie worden uitgevoerd. Mochten er echt bijzondere zaken gevonden worden, bestaat de kans op vertraging van de werkzaamheden. Maar die kans lijkt nu niet heel groot. (AC)