• Singer-songwriter Amina Sahli

    Amina Sahli

Amina naar Denemarken

De Bunnikse Amina Sahli won de afgelopen jaren verschillende talentenshows met haar zelfgeschreven liedjes. Voordat ze de opleiding Singer-songwriting aan het conservatorium gaat volgen, vertrekt ze eerst voor een half jaar naar een Deense kunstacademie.

Margriet Hunse

JONG Het afgelopen jaar deed Amina (17) eindexamen Havo op het Christelijk Lyceum Zeist. Ze deed auditie voor het conservatorium, maar kreeg te horen dat ze eigenlijk nog iets te jong was om meteen te beginnen. Daarom heeft ze nu, zoals zoveel van haar generatiegenoten, een tussenjaar. Het was de bedoeling een muziekcursus naar Londen te volgen, maar toen attendeerde een vriend haar op Engelsholm in Denemarken.

VOLKSHOGESCHOOL Engelsholm in de buurt van Vejle is een zogenaamde volkshogeschool. In Scandinavië verblijven de meeste jongeren een tijd intern op een volkshogeschool. Het is voor hen een jaar tussen de middelbare school en een studie in, om ervaringen op te doen op heel andere gebieden. Engelsholm is gespecialiseerd in muziek en beeldende kunst. De leerlingen kunnen zich bekwamen in verschillende disciplines. Amina gaat er van januari tot juni om songwriting te studeren, met als bijvak fotografie. ,,Er zijn daar geen toetsen of concurrentie, het onderwijs is er puur op gericht om je als muzikant en als mens te ontwikkelen." Engelsholm trekt door zijn specialisatie veel buitenlandse jongeren.

TALENTENSHOWS De afgelopen jaren timmerde Amina flink aan de weg met haar muzikale carrière. Ze begon een eigen YouTube-kanaal met zelfgemaakte filmpjes en nam nummers op in een studio in Londen. Ze won verschillende talentenshows, zoals die van de muziekschool in Bunnik, maar ook de publieksprijs bij de Boks Awards in Utrecht. Dat leverde weer optredens op, zoals in TivoliVredenburg. ,,Dat is ook de belangrijkste reden dat ik meedoe aan talentenjachten en wedstrijden. Het is superleuk om te winnen, dat was elke keer een verrassing. Maar wat het me vooral oplevert zijn nieuwe contacten en optredens." Ook zoektochten op internet leveren optredens op, onlangs stond Amina nog op een podium in Den Haag.

LEF Amina wist al vroeg dat ze de muziek in wilde als singer-songwriter, maar durfde dat nog niet hardop te zeggen. ,,Ik vond het best eng, ik was bang voor wat anderen er van zouden vinden. Maar nu ga ik er voor, muziek is mijn doel geworden. Het vergt wel wat van je persoonlijkheid. Je moet lef hebben en zelf op mensen af durven te stappen die je verder kunnen helpen. In het begin was dat onwennig, maar nu weet ik niet beter."

OPTREDENS Regelmatig treedt Amina Sahli op tijdens feesten. Dan zingt ze haar eigen liedjes, maar ook covers zijn mogelijk. Maar ook café en restaurants met interesse kunnen haar bellen voor een bijzonder optreden, of mensen die een buurtfeest organiseren. ,,Of voor een huiskamerconcerten, net zoals die in Utrecht of in Houten worden georganiseerd. In Bunnik wonen heel wat muzikanten. Het zou leuk zijn als dat hier ook eens zou plaatsvinden." Amina is te bereiken op aminasahlimusic@gmail.com.