• Finale 2017 Nederland tegen Horsholm Hurricanes (DK)

    Evert Achterberg
  • Finale 2017 Nederland tegen Horsholm Hurricanes (DK)

    Hellen van der Maazen

Al 35 jaar internationale topsport in Zeist

ZEIST In 1983 wordt het 1e heren softbalteam van Phoenix in Den Haag kampioen van Nederland. Dit in combinatie met het eeuwfeest van de vereniging, heeft tot gevolg dat tijdens het Pinksterweekend van 1984 een driedaags internationaal “fastpitch” herensoftbaltoernooi wordt georganiseerd.

Het eerste toernooi in 1984, toen nog “Centennial Toernooi” geheten kent enkele startproblemen. Het team van Zweibrücken blijft weg zonder af te zeggen en de KNBSB plukt op het laatste moment nog enkele scheidsrechters weg. Winnaar van dit eerste jaar wordt het team van Ramstein Rams, met in hun midden pitcher Jeff Kepner, die de ballen met een slordige 150 km/u over de plaat gooit. In 1985 wordt de toernooi opzet aangepast naar de huidige vorm met een finale op de maandag.

Eind jaren ’80, begin jaren 90 is er een incidentele inbreng van Deense en Tsjechoslowaakse teams. De meeste teams zijn echter Amerikaanse en Canadese legerteams. Meest bekend is natuurlijk Bentwater Phantoms onder leiding van Earl Hicks.

In 1986 wordt de naam van het toernooi definitief gewijzigd in Zeister Slot Toernooi. In dit jaar begint ook de hegemonie van de eerder genoemde Bentwaters Phantoms. Het team onder leiding van Earl Hicks zal uiteindelijk het toernooi 6 jaar achter elkaar winnen. In 1989 vindt de eerste niet-geheel Amerikaanse finale plaats. In de finale gaat het Nederlandse Team met 4 - 2 onderuit tegen Bentwaters Phantoms. Nederland zal in 1992 voor het eerst het toernooi winnen door Bentwaters Phantoms met 9 – 2 te verslaan. In 1993 tijdens het 10e toernooi is er voor het eerst een deelnemer van buiten Europa, Israel. Het team eindigt als 7e van de 9 deelnemende teams. Het 15e toernooi wordt gewonnen door het nationale team van Zuid-Afrika. In de jaren daarna wisselt het kampioenschap tussen Deense, Tsjechische en Nederlandse teams.

In 2017 heeft het Nederlandse team de Hørsholm Hurricanes in de finale met 2 – 9 verslagen. Nederland heeft voor het eerst sinds 2012 weer de titel van het Zeister Slot Toernooi veroverd.

Na een succesvolle 34ste editie in 2017, is het dit jaar tijd voor het jubileum. In het weekend van 19-21 mei 2018 wordt het 35ste Zeister Slot Toernooi georganiseerd. Op de velden van HSV Phoenix in Zeist zullen 6 teams dit jaar weer gaan strijden om de eindoverwinning. Dit jaar spelen de volgende teams mee op het toernooi: Hørsholm Hurricanes (DK), London Meteors (UK), Tenerife (ES) SK Joudrs Praha (CZ), Hoboken Pioneers (BE) en natuurlijk Men's Fastpitch The Netherlands (NL). Dit jaar zal de competitie alleen maar heviger zijn, vele teams zullen het Zeister Slot Toernooi ook dit jaar weer aangrijpen om de krachten te meten voor het EK in Tsjechië dit jaar.

Naast hoogstaande men's fastpitch wedstrijden, is de sfeer op en rond de velden zeer ontspannen. Wil je op de hoogte blijven van de line-up, zien wie er wanneer speelt of wat meer informatie lezen? Like dan de Facebookpagina van het Zeister Slot Tournament en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen. De organisatie nodigt je van harte uit om in het weekend van 19-21 mei te genieten van topsport en geweldige, snelle en actievolle wedstrijden. Zoals elk jaar is de toegang gratis.