• Aanpak vuurwerkoverlast bleek afgelopen jaar goed te werken.

    Ali van Vemde

Aanpak vuurwerkschade werkt

WIJK BIJ DUURSTEDE De aanpak van vuurwerkoverlast bleek het afgelopen jaar goed te werken. Wethouder Hans Marchal beloofde de jongeren toen dat als er minder vuurwerkschade aan gemeente-eigendommen zou zijn, zij een bedrag krijgen voor mooie projecten. Het werd landelijk nieuws.

Ali van Vemde

Ook dit jaar worden de jongeren gestimuleerd om geen vuurwerkschade aan te richten. Wel wordt de lat wat hoger gelegd. Vorig jaar werd er voor € 2.560,- aan schade aangericht, beduidend minder dan de € 13.000,- van het jaar daarvoor. Nu moeten de kosten voor het herstel van vernielingen onder de € 8.000,- uitkomen. Als de vuurwerkschade hiervan af wordt getrokken blijft het bedrag over dat de gemeente verdeelt onder jongerenorganisaties.

GOED BESTEED Belonen werkt beter dan straffen, is de mening van wethouder Hans Marchal. "Jongeren leren van een positieve stimulans." Het afgelopen jaar kregen negen organisaties een bedrag om te besteden aan een mooi project. Zo realiseerde het Revius een chillplek en een betonnen tafeltennistafel. De PJGU (Plattelandsjongeren) ging voor een toiletwagen, gymnastiekvereniging Levitas voor free run elementen en jongeren uit de wijk De Horden zijn druk bezig met het realiseren van een speelpark. Bij voetbalvereniging SVF in Cothen is een pooltafel gekomen en zo zijn er nog meer. De jongeren hopen ook komend jaar weer een bijdrage te ontvangen voor mooie projecten.

LAT LIGT HOGER Vorig jaar lag de grens bij € 10.000,-, bij de komende jaarwisseling is dit € 8.000,-. Het college vindt dat de jeugd moet worden uitgedaagd om hun best te blijven doen. Afgelopen jaar hebben de jongeren kunnen zien wat dit voor hen kan opleveren. Het zou natuurlijk het mooist zijn als er helemaal geen schade veroorzaakt wordt. Want elke euro voor schadeherstel is er een teveel. Jongeren die gepakt worden nadat ze schade hebben aangericht, moeten de kosten daarvan betalen. Die mening houdt het college. Net als vorig jaar werkt het jongerenwerk van de plaatselijke Stichting Binding weer nauw samen met de gemeente. Hun rol is van grote waarde gebleken tijdens deze vernieuwende aanpak.