• Richard Thoolen

102 jaar op deze wereld

BUNNIK Vorige week vierde mevrouw Kroezen-Boumans haar 102ste verjaardag. Dit werd eerst in stijl gevierd met medebewoners van woon-zorgcentrum Bunninchem en vervolgens met haar familie.

Richard Thoolen

Tot haar grote verrassing kwam burgemeester Ruud van Bennekom haar persoonlijk feliciteren. ,,Goh wat leuk", gaf mevrouw Kroezen te kennen. ,,Toen ik 100 werd kwam burgemeester Ostendorp, toen ik 101 werd burgemeester Van Schelven en nu burgemeester van Bennekom. Ik ben benieuwd wie me volgend jaar zal komen feliciteren." Van Bennekom liet haar weten dat hij dat naar alle waarschijnlijkheid weer zou zijn, en overhandigde haar een grote bos bloemen. ,,Wat een prachtige kleuren, en ze staan zo mooi bij mijn blouse." Mevouw Kroezen ziet er graag netjes uit. Ze houdt van mooie kleren, een modieus kapsel en goed verzorgde nagels. ,,Tot mijn 100ste liet ik mijn nagels nog kleurig lakken, maar daar voel ik me nu net iets te oud voor. Nu laat ik ze alleen vijlen en van glans voorzien."

AFSCHEID NEMEN Dat mevrouw Kroezen 102 geworden is, mag wel uitzonderlijk genoemd worden. Toch komt het vaker voor in woon-zorgcentrum Bunninchem. Er zijn recent bewoners geweest die 106 jaar oud geworden zijn en mevrouw van Donkelaar-Vink mocht zich in 2005 met haar 111 jaar gedurende 262 dagen zelfs de oudste inwoner van Nederland noemen. Het nationaal record staat momenteel op 115 jaar en 62 dagen. Het zou zomaar kunnen dat mevrouw Kroezen hier een gooi naar gaat doen. Hoewel zij in relatief goede gezondheid verkeert (ze loopt wat stram en krijgt haar linker-pink niet meer omhoog) brengt het ouder worden niet alleen maar heil met zich mee. Kroezen: ,,Nee, de keerzijde is dat er veel geliefden zijn van wie ik afscheid heb moeten nemen. Ik kom uit een gezin van 14 kinderen, en ben als enige nog in leven. Mijn man Piet was al op 46-jarige leeftijd overleden en ook mijn derde zoon, Louis, is mij ontvallen. Toen ik 80 was ontmoette ik mijn vriend Cor, een man van 90 die met mij verder wilde. We hadden een fijne tijd en maakten leuke uitstapjes, maar ook hij is overleden."

STERVEN ,,Ik denk dat ik de langste tijd er nu wel op heb zitten. Ik leef graag verder, maar zou het ook niet erg vinden om dood te gaan. Ik ga dan over en verheug me op het weerzien met mijn geliefden."