• vrijwilligers van de Huiskamer van Odijk

    Irene de Kruijf

Vrijwilligers Huiskamer van Odijk dementievriendelijk

11-04-2019, 23:35 | Lezersnieuws | Irene

ODIJK - De Huiskamer van Odijk organiseerde voor haar vrijwilligers op donderdagavond 11 april een training met het thema ‘Goed omgaan met dementie’. De training werd gegeven in het Dorpshuis door twee ervaren trainers van Samen Dementie Vriendelijk. Na afloop hebben alle vrijwilligers het Dementievriendelijk certificaat ontvangen.

De aanwezige vrijwilligers zijn actief bij diverse activiteiten en diensten. Zoals de Chauffeur van Odijk, De Helpende Hand van Odijk en De Eettafel van Odijk. Tijdens de training werd o.a. besproken hoe je signalen van dementie kunt herkennen en hoe je daarop kunt reageren. Er werd gebruik gemaakt van filmpjes, ervaringsverhalen en er werden rollenspellen gespeeld. Komende week wordt dezelfde training aan de volgende groep vrijwilligers aangeboden.

Irene de Kruijf, vrijwilligerscoördinator bij de Huiskamer van Odijk: “Deze training heb ik vorig jaar gevolgd toen deze door Centrum voor Elkaar werd aangeboden. Ik was er enthousiast over en zag gelijk kansen voor de Huiskamer van Odijk. Dementie is volksziekte nummer één en iemand met dementie kun je overal tegenkomen. Dus ook tijdens het doen van vrijwilligerswerk. Dan is het prettig om daarmee goed om te kunnen gaan."

Dementievriendelijk worden doe je niet alleen. Dat doe je met de gemeenschap. Er zijn veel Odijkers die zich vrijwillig inzetten voor hun dorpsgenoten. Mensen met dementie willen zo lang mogelijk blijven deelnemen in de (lokale)samenleving. Daar wil de Huiskamer van Odijk in bijdragen door dementievriendelijke vrijwilligers.