• wedstrijden tijdens schoolkorfbal

    Janny van Berkum

Nieuwe opzet schoolkorfbal een succes

23-03-2018, 19:35 | Lezersnieuws | Ruud

Met ingang van dit schooljaar is door de gemeente en de schoolsportcommissie gekozen voor een andere opzet van de sporttoernooien in Bunnik. Jarenlang werden de sporttoernooien georganiseerd onder schooltijd en was de organisatie hiervan in handen van de schoolsportcommissie. Voordeel van deze opzet was dat de sporten keurig verdeeld werden over de groepen 5 t/m 8, dus elke groep had jaarlijks 2 sporttoernooien. En hoewel niet verplicht deden bijna altijd alle Bunnikse basisscholen mee, zodat alle kinderen jaarlijks wat extra uurtjes beweging kregen. Nadelen waren er ook. Doordat de sporttoernooien onder schooltijd werden gehouden, betekende dit dat de leerkrachten minder tijd over hielden voor de reguliere lessen. De hele opzet van de schoolsporttoernooien bood de Bunnikse sportverenigingen weinig ruimte om zichzelf te profileren. De sportverenigingen hadden geen invloed op de sportkalender en de keuze voor welke groepen aan welke sport mochten meedoen.

Dit jaar dus een andere opzet. De schoolsportcommissie heeft zich min of meer teruggetrokken van de sporttoernooien en de organisatie is in handen van de sportvereniging. Daarbij ondersteund door de buurtsportcoaches. Begin dit schooljaar kwam van buurtsportcoach Robin Eerkens de vraag of de sportverenigingen mee wilden doen aan deze nieuwe opzet. Korfbalvereniging Midlandia pakte de handschoen op en organiseerde afgelopen woensdag een schoolkorfbaltoernooi voor de groepen 4 t/m 6. De promotie van het toernooi en de inschrijvingen werden door de buurtsportcoach geregeld en Midlandia vulde het toernooi verder in. Grote vraag was hoe groot de opkomst zou zijn. Uiteindelijk deden er ongeveer 100 kinderen mee aan dit toernooi en was sporthal de Tol goed gevuld. In 4 poules werd fanatiek gestreden om de 1e plaats. En hoewel het grootste gedeelte van de kinderen nog nooit gekorfbald had, werd totaal in alle wedstrijden maar liefst 140 keer gescoord.

Dank gaat uit naar de vrijwilligers van de EHBO, die gelukkig niet in actie hoefden te komen. Positief was ook de samenwerking met het ROC Sportcollege Utrecht. Een aantal studenten van de sportopleiding hielpen als onderdeel van hun opleiding met de organisatie van het toernooi en het fluiten van de wedstrijden.

Is de nieuwe opzet een blijvertje? Dit zal de komende jaren moeten blijken. Dit jaar zijn er in ieder geval minder sporttoernooien dan in de oude opzet, dus dat is een minpunt. Korfbalvereniging Midlandia zet zich in ieder geval graag in om kinderen aan het sporten te krijgen.

Interesse in korfbal en Midlandia? Zie ook onze website www.midlandia.nl. Elke woensdag traint van 17.00 tot 18.00 uur de jongste jeugd van 6 tot 10 jaar. En eens in de twee weken is er op zaterdagochtend KangoeroeKlup voor kinderen van 3 t/m 6. We doen spelletjes en oefeningen om een beetje lenig te worden, balgevoel te krijgen, evenwicht te verbeteren en samen met andere kinderen te sporten en te spelen. Het is heel laagdrempelig. Alles kan, alles mag! Als je er een keer niet bij kan zijn, dan is dat geen probleem en zien we je de volgende keer weer.