• Dirigent Leon Vliex wordt gefeliciteerd door Constantia woordvoerder Ernst de Klein

  Rob van der Griend
 • Leon Vliex

  Rob van der Griend
 • Felicitaties bezegeld met kado's

  Rob van der Griend
 • Dirigent Leon Vliex in actie tijdens het voorjaarsconcert

  Rob van der Griend

Leon Vliex 25 jaar Constantia's dirigent

07-04-2019, 22:05 | Lezersnieuws | Ernst

Dirigent Leon Vliex was compleet verrast toen hij afgelopen zaterdag tijdens Constantia's voorjaarsconcert naar voren werd gehaald en in het zonnetje werd gezet vanwege het feit dat hij al 25 jaar bij het fanfareorkest op de bok staat.

Leon is op 1 december 1993 aangesteld na een uitgebreide sollicitatieprocedure en enkele proefdirecties. De dirigentkeuze van de toenmalige leden was unaniem. Leon kreeg een duidelijke opdracht mee van het bestuur. De investering die werd gedaan in het professioneel opleiden van de (jonge) muzikanten moest doorgetrokken worden in het orkest om ook op dat niveau een kwaliteitsslag te maken. In november 1994 wist hij met het orkest reeds het eerste succes binnen te halen. Tijdens een bondsconcours te Doetinchem promoveerde het orkest namelijk naar de eerste afdeling. Naar aanleiding van dit resultaat werd in januari 1995 deelgenomen aan de FKM kampioenswedstrijden te Venlo en sleepte Leon met het orkest de kampioenstitel in de wacht. Op 10 november 2002 nam het fanfareorkest wederom deel aan een concours te Doetinchem wat wederom een succes werd. Het orkest wist een prachtige eerste prijs in de wacht te slepen met promotie naar de afdeling Uitmuntendheid. In 2007, vlak voor het 100 jarig bestaan van de fanfare, wist Leon opnieuw een promotie in de wacht te slepen. Hij bracht het Constantia in de 2e divisie.

Naast deze wapenfeiten werden met Leon op de bok de thema concerten geïntroduceerd en stonden de concerten voortaan in het teken van entertainment en muzikaliteit met de KersenProms als ultiem hoogtepunten.

In de loop der jaren is Leon een onderdeel geworden van de Constantia familie en deelt hij naast de vele muzikale hoogtepunten en vrolijke momenten soms ook het verdriet. Het overlijden van oud-lid Jan van Lunsen afgelopen week was daarvan een tastbaar bewijs.

Ter gelegenheid van dit jubileum ontving hij een wijnpakket met enkele van zijn persoonlijke voorkeur wijnen. Voor zijn vrouw Saskia, sterke kracht achter de schermen, waren de bloemen.