• Herkenningsteken Per Pedaal naar Vocaal

    Ilse Lagerweij

Koorklanken op de Utrechtse Heuvelrug

23-04-2016, 15:11 | Lezersnieuws | Jef Helmer

14 koren uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug zingen op Tweede Pinksterdag op 9 unieke locaties in de Utrechtse Heuvelrug. Heeft u wel eens een concertje beluisterd op de bovenste verdieping van de Watertoren in Werkhoven of in de Tabaksschuur in Amerongen? Het culturele evenement 'Per Pedaal naar Vocaal' biedt u de mogelijkheid te genieten van de bijzondere combinatie van koormuziek en het ervaren van cultureel erfgoed op de Utrechtse Heuvelrug. Al fietsend rijdt u naar de muziek en de locatie van uw keuze.

Het programma is gevarieerd: klassieke liederen uit de Renaissance en Barok, maar ook songs uit musicals en zeemansliederen. De lijst van meewerkende koren toont o.a. namen als Ridge Voices, Chante Encore, The Living Song, ManOverBoord en De Driemasters.

De koren zingen op een plek die afgestemd is op hun repertoire. Zo zingt Vinkenvocale op het achttiende-eeuwse Sparrendaal in Driebergen een bewerking van delen van Die Zauberflöte van Mozart. Scherzando zingt in het Koetshuis van kasteel Amerongen o.a. werk van Di Lasso en Elgar. Op kasteel Sterkenburg zingt Cappella Cantica, in de Watertoren in Werkhoven zingen The Hills are Alive.

Op de meeste locaties wordt ook een rondleiding verzorgd of informatie over de locatie gegeven.

De locaties zijn prima per fiets bereikbaar en voor een natje en een droogje wordt, tegen betaling, gezorgd. De toegang is overigens geheel gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom.

De verbinding die door het optreden van de koren tussen de verschillende kernen in de Utrechtse Heuvelrug tot stand komt, is een belangrijke reden, waarom ook de gemeente financieel bijdraagt. De aftrap van dit evenement vindt dan ook plaats in het Doornse Cultuurhuis van 9.30 -10.00. Burgemeester Frits Naafs verwelkomt de koren en bezoekers. Op bezoek in Nederland verzorgt het Oostenrijkse Stadtchor Berndorf een kort optreden en zingt daarna in het Koetshuis. Interessant is, dat ook het Vrolijke AZC-Jeugdkoor uit Leersum meedoet. Ze laten in de Tabaksschuur in Amerongen liederen uit vele culturen horen.

Jef Helmer, secretaris Stichting Culturele Activiteiten Utrechtse Heuvelrug SCAUH

Per Pedaal naar Vocaal

Op Tweede Pinksterdag 16 mei bruist Utrechtse Heuvelrug van de koormuziek. Op 9 verschillende historische locaties treden 14 koren op met een gevarieerd half-uursprogramma.

Sommige koren van 11-11.30 en van 12.30- 13 uur en anderen van 14-14.30 en van 15.30-16.00 uur. Meer informatie op: www.scauh.nl