• Herdenkingssteen Oranjewacht

    Hans Nap
  • Nabestaanden familie Hoefsloot

    Hans Nap

Ingetogen bijeenkomst 74 jaar na dato

09-07-2016, 14:51 | Lezersnieuws | Hans Nap

Zaterdag 9 juli jl. was het exact 74 jaar geleden dat de eerste verzetsstrijders op het binnenterrein van Fort bij Rijnauwen werden gefusilleerd. Tot deze eerste groep veroordeelden behoorden de leden van de verzetsgroep "De Oranjewacht". Onder hen bevond zich Piet Hoefsloot, geboren in Arnhem in 1893. Gearresteerd op 12 december 1940 en na een proces gefusilleerd op 9 juli 1942 op Fort bij Rijnauwen.

Jaarlijks komen veel nabestaanden van Piet Hoefsloot naar de herdenking op het terreplein van het fort op 4 mei 's avonds. Dit jaar echter kwamen 34 van hen, jong en oud, ook vorige week zaterdag samen op deze plek om hem te gedenken en stil te staan bij deze zwarte dag die de familie altijd zal bijblijven.

De familie had zich even voor elf uur verzameld buiten het hek van het fort en liep daarna in stille tocht het fort op. Eén van de dochters hield een welkomstwoord en las voor uit de afscheidsbrief die vader Piet vanuit de gevangenis aan de Gansstraat had geschreven. Na een moment stilte werd een bloemenhulde gebracht en liep men zwijgzaam langs de steen van de Oranjewacht. Een zoon van Piet sprak aan het eind namens allen een dankwoord uit. In stilte verliet daarna de familie het fort weer om 's middags een bezoek aan het graf te brengen van Piet op begraafplaats Moscowa in Arnhem.