• Kransen van Stichtingsbestuur, Gemeente Bunnik, Provincie Utrecht en Belgische Ambassade

    Hans Nap
  • In 1947 al geplaatst muurtje met bronzen plaquette

    Hans Nap
  • Krans van de Belgische Ambassade

    Hans Nap

Herdenking Fort bij Rijnauwen weer indrukwekkend

06-05-2017, 19:20 | Lezersnieuws | Hans Nap

Ieder jaar weer komen er belangstellenden voor de eerste keer naar de dodenherdenking op Fort bij Rijnauwen. Na afloop zijn zij diep onder de indruk van deze plechtige en stijlvolle bijeenkomst. Maar ook de trouwe bezoekers die elk jaar aanwezig zijn, worden keer op keer weer geraakt door deze plechtigheid. Maar deze herdenking vindt dan ook plaats op een plek met historie, want op de plaats waar zich nu het monument bevindt, stonden in de oorlogsjaren houten palen waar menig keer tot de dood veroordeelde verzetsstrijders aan vast gebonden werden om te worden gefusilleerd. Tientallen zijn het er geweest, hun namen worden ieder jaar opnieuw genoemd: 'Opdat wij niet vergeten'.

Na een welkom door de voorzitter van de Stichting Herdenkingsmonument en de toespraak van burgemeester Ostendorp klonken de namen ook nu weer in de stilte van de avond.

Het lijkt of de natuur op het fort de geschiedenis heeft verdrongen, maar wij mogen die geschiedenis niet vergeten.

Heel positief was dan ook het grote aantal jongeren en kinderen dat de weg wist te vinden naar het fort die avond. Zij zijn de ambassadeurs van de toekomst.

Maar ook zeker zo opvallend was het feit dat er ook zoveel nabestaanden van de leden van de verschillende verzetsgroepen aanwezig waren. Tot de derde en vierde generatie aan toe, uit alle hoeken van het land. Het is dan ook terecht dat deze mensen afzonderlijk naar voren worden geroepen om een bloemenhulde te brengen voordat de overige belangstellenden hiervoor de gelegenheid krijgen.

Al met al duurt de hele plechtigheid, inclusief de stille tocht vooraf, een klein uur, maar wel een indrukwekkend uur, ook dit jaar weer.

Hans Nap