De schatten van landgoed Oostbroek

29-05-2018, 21:41 | Lezersnieuws | Jan

Het verstilde bos, met prachtige lichtschakeringen, de meander met haar waterleven, vlinders, libellen, ree en das….te veel om op te noemen!                               

Na de ontdekkingstocht op  landgoed de Niënhof, is het nu weer de beurt aan Oostbroek.

Op zaterdag 9 juni  wordt U om 9.30 uur  met een kopje thee of koffie ontvangen in het Winkeltje van het landschap, Bunnikseweg 45 A te de Bilt. Vandaar begint, onder leiding van een gids, de zwerftocht over het landgoed die ongeveer 2,5 uur duurt.Beschermers en kinderen betalen €3,00 en niet-beschermers € 5,00. Opgave via de site van Utrechts Landschap.

De tocht gaat door oud bos, langs water, door boomgaard en weide, over houtwallen en langs akkers. Deze grote verscheidenheid aan landschapselementen zorgt ook voor een grote biodiversiteit. En dit alles natuurlijk binnen de historische setting van het oude landhuis.

Dit is het seizoen van uitbundigheid. Is in het vroege voorjaar de bloei nog schuchter, nu  komt er  een en al kleur. Insecten profiteren hier natuurlijk volop van. Spectaculair zijn libellen en juffers en op een zonnige dag zijn ook heel wat vlindersoorten te bewonderen.

Op het water zijn al veel jonge dieren te zien. De meander is een plek waar de dodaars ijverig stekelbaarsjes vangt voor haar jongen. De ijsvogel scheert regelmatig langs. Gemiauw hoog in de lucht verraadt de buizerd die zijn rondjes zweeft.

Aan het eind van de wandeling zullen we sporen van reeën vinden. De plekken waar ze geslapen hebben, pootafdrukken, schraapplekken. Ook de das is op deze plaats aanwezig.

We zullen voorzichtig een zonder al te veel verstoring onze weg zoeken. Eén maal in de twee maanden maakt Utrechts Landschap deze natuurbeleving mogelijk. Laat deze kans niet voorbijgaan!