• Foto van AED bewerkt

    BuurtAED

BuurtAED-actie Goudsbloem in Odijk van start

10-02-2019, 19:11 | Lezersnieuws | Roos

Odijk, 10-02-2019 – Goudsbloem start een actie om geld op te halen voor een AED in de buurt. Via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting kunnen buurtbewoners geld ophalen om zo samen een levensreddende AED te kopen. De actie vind je hier: https://www.buurtaed.nl/project/buurtaed-voor-goudsbloem-3984-odijk.

Initiatiefnemer van de actie Bart Molenaar: “Onze wijk bestaat uit vier straten met een grote diversiteit aan mensen en leeftijden. Daarbij zijn door de leeftijd van de wijk de ouderen op dit moment in de meerderheid. Dus een extra trigger om te zorgen dat er een AED in de buurt beschikbaar is. Wij hebben gezien dat het op de Fluitenkruid ook gelukt is en hoe meer AED’s, hoe beter. Wij vragen daarom dan ook alle bewoners, maar ook eventueel bedrijven of mensen die dit initiatief een warm hart toedragen om een donatie te geven. Elk kleine bijdrage helpt.’’

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en zijn aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.