• bloemen voor de musici

    Rudi van Houten

Bijzonder Kromme Rijn Concert in de Oude Dorpskerk in Bunnik

20-01-2019, 22:54 | Lezersnieuws | Rudi

Zondag 20 januari was contrabassist James Oesi in een centrale rol in een bijzonder Kromme Rijn Concert.

Voor de pauze klonken twee vrij onbekende muziekstukken die misschien hierna wat vaker te horen zijn. Begonnen werd met het trio voor klarinet, hoorn en contrabas uit 1967  van de
Tsjechische componist František Chaun, die naast componist ook als zanger, pianist, schilder, schrijver en komisch acteur actief was. Dit nuziekstuk klonk vooral speels. Hoewel de melodielijn soms moeilijk te ontdekken was vormde de ongebruikelijk instrumentcombinatie toch een mooie eenheid. Het was een prettige vrolijk stemmende luisterervaring. Een duet voor cello en contrabas is ook ongebruikeljk. Maar de Italiaanse operacomponist Gioacchino Rossini schreef het in 1824.
De twee lage strijkinstrumenten spelen doorgaans een begeleidende ondersteunende rol. Maar in dit stuk geven zij steeds de melodiepartij aan elkaar. Leuk om te horen, en mooie muziek.
Na de pauze traden alle acht musici aan voor de uitvoering vam Schuberts meesterwerk, het Octet voor strijkers en blazers, ook uit 1824. Het werd nooi uitgevoerd met samensmeltende fagot en hoorn, zacht klinkende
klarinet en heldere violen met duidelijke ondersteuning en intro;s van de drie lagereklinkende strijkers. Het is een lang stuk dat boeide tot het einde.