• Samen met de Saar iets lezen

    Prive archief

Aantal zorgverzekeraars vergoedt particuliere mantelzorg

08-02-2018, 15:57 | Lezersnieuws | Nathalie

ASR, ONVZ en Achmea vergoeden met ingang van het nieuwe jaar particuliere mantelzorg in het aanvullende pakket. Andere verzekeraars hebben plannen daarvoor. Het is een positieve ontwikkeling die ouderen helpt langer thuis te blijven wonen.De vergoeding van zorgverzekeraars is een van de nieuwe ontwikkelingen op een markt die voortdurend in beweging is.

Nathalie van Rijn, vestigingsmanager regio Zeist van mantelzorgorganisatie ‘Saar aan Huis’: ‘We zien de vraag naar zorg veranderen. De groep ouderen die ondersteuning nodig heeft groeit sterk. Daarnaast worden we steeds meer ingezet om partners te ontlasten. Die zijn vaak 24/7 in de weer met bijvoorbeeld een demente echtgenoot en dreigen zelf aan de zorg onderdoor te gaan. Door een Saar in te schakelen kunnen ze het beter aan.’Saar aan Huis’ biedt particuliere of aanvullende mantelzorg.

Van Rijn vindt het een logische ontwikkeling dat deze zorg wordt vergoed. ‘De overheid wil dat ouderen zelf de regie in handen nemen. Maar dat lukt vaak niet. De vraag naar particuliere mantelzorg stijgt dan ook explosief. Het is goed nieuws dat een aantal zorgverzekeraars deze hulp in hun aanvullend pakket heeft opgenomen.

Nathalie van Rijn noemt een aantal recente voorbeelden waar zorgverzekeraars zelf Saar aan Huis hadden gebeld om hulp in te schakelen.

‘Voor een cliënt in Bunnik belde een verzekeraar om hulp voor een vrouw die al geruime tijd haar man van tachtig verzorgde maar hoognodig aan vakantie toe was om er zelf niet aan onderdoor te gaan. Hun dochter kon helpen maar niet de hele week. Binnen twee dagen hadden we een zorgschema rond en kon mevrouw met vakantie.’

‘Saar aan Huis’ richt zich met name op ouderen en biedt allerlei vormen van hulp zodat men langer thuis kan blijven wonen. Bij elke cliënt bieden we maatwerk.

Ondersteuning wordt altijd gegeven door dezelfde persoon, een ‘Saar’ die men zelf kiest uit een bestand van verzorgers.

Van betaalde mantelzorg had niemand vier jaar geleden nog gehoord, maar nu vinden mensen steeds vaker de weg naar organisaties als ‘Saar aan Huis’. Hoewel deze ontwikkeling voor Nathalie van Rijn bedrijfsmatig interessant mag zijn, is ze zeer ongerust over de toekomst van de ouderenzorg. ‘De vraag naar ouderenzorg zal de komende decennia alleen maar toenemen, maar er is veel te weinig personeel. En dan heeft de overheid ook nog in hoog tempo verzorgingstehuizen gesloten!’