• Guy Dilweg naast een beeld van Franciscus van Assisi

    privé foto van GD

Ecologische theologie, zondag 3 juni

23-05-2018, 11:57 | Lezersnieuws | Thea Korten

Datum:

zondag 3 juni 2018, 10:00 tot 11:30

Locatie:

Hollendewagenweg 20
Conferentiecentrum Samaya
Bunnik

De Werkhofgemeenschap laat zich alle zondagen in juni inspireren door de ecologische theologie. Op 3, 10, 17 en 24 juni om 10.00 uur in Samaya Hollende Wagenweg 20 3985 SG Werkhoven Meer informatie op: www.werkhofgemeenschap.nl

Waar gaat ecologische theologie over? Natuurliefhebbers ervaren en weten als geen ander dat de natuur je ontvankelijk maakt voor meer dan het alledaagse. In religieuze termen geformuleerd: de natuur kan ons dichter bij God brengen. Als wij de natuur verkwanselen, vernietigen we niet alleen onze verblijfsplaats, maar wissen we en passant een spoor van God uit. Ecologische theologie gaat over hoe wij omgaan met de arme en met de aarde. Daar gaan de bijeenkomsten in juni over.

3 juni: Laudato si, de groene encycliek van de paus Speciale aandacht verdient de bijeenkomst met de franciscaan Guy Dilweg. Guy Dilweg studeerde politicologie, werkte bij Pax Christi en stichtte in 1991 het Franciscaans Milieuproject. In dit project kwamen mensen bijeen die samen wilden leven in verbondenheid met de natuur. Net zoals ze dat bij Franciscus van Assisi zagen.

Guy woont in een kleine groene communiteit en zet zich in voor zijn medebroeders en voor de vergroening van (kerkelijke) gemeenschappen. Hoe Guy dit doet, vertelt hij 3 juni in de Werkhofgemeenschap. Guy neemt ons in zijn verhaal mee naar de belangrijkste punten van Laudato si, de groene encycliek van de paus.

Pittige brief van Paus Franciscus Paus Franciscus schreef een pittige brief, encycliek, over ons omgaan met de aarde en met de arme. De paus kiest in zijn brief een alomvattende en levensbeschouwelijke invalshoek, de ?integrale ecologie?. Hij vindt in het leven en de idee?n van zijn naamgever, Franciscus van Assisi, een prachtig voorbeeld. Aan het Zonnelied van Franciscus ontleent de paus de titel van zijn encycliek ?Laudato si?, wat betekent: ?Geloofd zijt gij?.

Op de bijeenkomst in de Werkhofgemeenschap presenteert Guy Dilweg de belangrijkste punten van deze pauselijke benadering van integrale ecologie. Aan ons de vraag of de benadering van de paus ook ons inspireert tot een andere manier van omgaan met de arme en de aarde?

Welkom op alle zondagen in juni en speciaal op die van 3 juni!

De Werkhofgemeenschap

Een open plek voor religieuze bezieling in verbinding met de ander

(Onderschrift bij foto) Guy Dilweg naast een beeld van Franciscus van Assisi, de naamgever van de encycliek Laudato si