Zijlader

KLEYNE LETTERTJES

Wij maken er thuis af en toe een behoorlijk zooitje van. Dat is niet zo raar in een huishouden van een alleenstaande man met drie kinderen. Maar als het echt uit de klauwen dreigt te lopen, dan kunnen we gelukkig altijd terugvallen op RMN, Reinigingsbedrijf Midden Nederland. Zij komen regelmatig bij ons langs en nemen dan al onze zooi mee. Het exacte inzamelschema ken ik niet, maar ik hoef alleen maar mijn buren in de gaten te houden. Als hun kliko's het straatbeeld vullen, dan sleep ik volgzaam de juiste kleur achter me aan naar de weg. Opgeruimd staat netjes!

Ik heb veel respect voor afvalinzamelaars. Het zijn hardwerkende mannen die achter de wagens hangen en ons, door weer en wind verlossen van verpakkingsmateriaal, tuin- en etensresten en een boel andere meuk. Maar RMN gaat het allemaal nóg beter doen; het wagenpark wordt vernieuwd. Er komt nog een zijlader in plaats van een achterlader. Met één mechanische grijparm in plaats van vier menselijke grijparmen bespaart RMN fors op personeelskosten. Eén chauffeur volstaat. Van achter het stuur leegt hij zijdelings onze kliko's met een simpele handbeweging.

De komst van deze zijlader heeft echter verstrekkende gevolgen. En dan heb ik het niet over stevige stijging in onze afvalstoffenheffing over 2018. Nee, de inzameldagen voor GFT, PMD en restafval gaan op de schop, zo meldt RMN. Huh, GFT? PMD? Ik ben blij dat mijn buren met kleurtjes werken. Vanaf 4 juni halen ze onze zooi op andere dagen. Wanneer? Dat weten we nog niet. Dus buren, let goed op: op 2 juni wordt het nieuwe schema op de website van RMN gezet en er komt nog een brief. Ik volg jullie!

Maar er is meer. Je mag de kliko niet meer zomaar op straat zetten. Nee, dat kan echt niet! Een kliko zet je niet simpelweg aan de weg, die bied je RMN aan, alsof je een gast in een restaurant placeert – keurig netjes en heel Feng Shui. Het protocol: zet de juiste kleur kliko vóór 07.30 uur op straat met de opening naar de weg toe. En zet ze nou niet achter elkaar of dicht op elkaar, want dan kan de zijlader er niet bij. Dan moet de chauffeur helemaal uitstappen en dan hadden we natuurlijk net zo goed zo'n ouderwetse achterlader met overtollig personeel kunnen recyclen. RMN wil het allemaal best beter doen, maar dan moet het wél van twee kanten komen. Opgeruimd staat netjes? Nee. Staat het netjes, dan wordt het opgeruimd!

Wouter de Kleyn