Vuurwerk

Gelukkig nieuwjaar! Ik sta met een bezem op straat. Ik knijp met mijn ogen tegen het licht en overzie de puinhoop. Overal liggen restanten van knalerwten, vuurpijlen, Thunderkings, Red Basterds, Shi Sing Crackers en zelfs Black Widows. Mijn kinderen vinden vuurwerk leuk. Vuurwerk om te knallen. Siervuurwerk is voor ouwe lui, zij willen liever lang en luid. Nou, dat is weer goed gelukt. Bepakt en bezakt trekken ze met al hun matties een spoor van decibellen door Bunnik. Ik vind het goed, zolang het maar goed gaat. Best lastig, want haast achteloos gooien ze de honderden knallers van zich af. Vuurwerk afsteken vraagt om verantwoordelijkheid en dat is vaak nog moeilijk voor kinderen. Thuis komen ze alleen voor cola, oliebollen en stevige herbevoorrading en om me bij elk bezoek 10 vingers te laten zien.

Elk jaar rond de jaarwisseling laait de vuurwerkdiscussie op, ook hier thuis met de kinderen. Eerst over het beschikbare budget, van hun kant, en dan over verantwoordelijk gedrag, van mijn kant. Ik waak voor de huisdieren in de buurt. Over mijn eigen kat Pinchos maak ik me de minste zorgen, die is stokdoof en heeft de hele nacht heerlijk geslapen, maar andere huisdieren zijn dagen van de leg. Ik ben de vuurwerkluwe zone en sta soms lijnrecht tegenover mijn vuurwerkblije zones. Ik stuur aan op siervuurwerk, maar dat is voor de jongens nog niet voldoende. Ach, ze hebben al hun vingers nog.

Het jaar 2020 is hectisch begonnen. Ook in 2019 is er weer meer vuurwerk gekocht dan ooit. Voor ruim 77 miljoen euro vuurwerk schoten we de lucht in of gooiden we om ons heen. Er is 15 miljoen euro schade aan woningen en auto's, vooral als gevolg van vandalisme en illegaal vuurwerk. De ordediensten worden belaagd, de knallen worden harder en illegaler. Handhavers weten zich geen raad terwijl de vraag om handhaving toeneemt. Ziekenhuizen stroomden vol met bijna 1.300 vuurwerkslachtoffers en de politie noteerde weer meer vuurwerkincidenten, met als dramatisch dieptepunt de catastrofe in de Arnhemse flat waar vader en zoon in een lift het leven lieten. Maar vuurwerk en knallen is helaas niet alleen van nieuwjaarsnacht. Een brandbom wordt in het hoofdkantoor van het CBR in Rijswijk gegooid. Bosbranden teisteren Australië al wekenlang. Meerdere Nederlandse bedrijven ontvangen bombrieven. Iraanse generaal Soleimani wordt in Bagdad geëlimineerd. Wat een puinhoop!

En ik? Ik maak me ondertussen druk hoe ik geraffineerd om klef kussende collega's heen kan werken. Ik ben bezig hoe ik op gewicht kan blijven en wat kan matigen in mijn drankgebruik. Misschien wat meer sporten ook? Vuurwerkdiscussie? Wereldproblemen? Ik ben de man met de bezem die zijn eigen straatje heeft schoongeveegd.

Wouter de Kleyn