Voornemen

De kruitdampen van 2016 zijn net opgetrokken en de vuurwerkposters van de gemeente kunnen van de ramen. Januari, de dompermaand van het jaar, steekt koud en grijs af tegen de afgelopen feestmaand. Wat doen we in 2017 anders? Tijd voor wat voornemens.

In Bunnik opent onze burgemeester het nieuwe jaar traditioneel met een nieuwjaarsreceptie. In zijn toespraak spreekt hij over respect en verdraagzaamheid en blikt hij terug en vooruit, dat is niet anders. Het zal hem wel verheugen dat hij er binnenkort niet meer alleen voor staat. De samenstelling van het college wordt anders. Als de gemeenteraad op 5 januari instemt met het voornemen van P21 om Erika Spil als nieuwe wethouder te installeren, wordt ook wethouder Eijbersen 'vrijgebuut' om weer aan de slag te gaan.

Ook in 2017 steggelen Bunnik en Den Haag over Amelisweerd. Alle zienswijzen ten spijt wil onze minister van Infrastructuur en Milieu haar plannen voor de verbreding van de A27 doorzetten. Dat moet echt anders. Met een crowdfundingactie 'bewapenen' omwonenden zich met onderzoeksresultaten en juridische middelen. Dus voor het zover is, moet de minister van verbreding er eerst nog wat hordes voor nemen.

In Den Haag wordt reikhalzend uitgekeken naar de Tweede Kamerverkiezingen. Op 15 maart 2017 herijken we de Nederlandse politiek. Het kan anders. U moet er wel even de tijd voor nemen, want nog nooit konden we uit zoveel partijen kiezen. Die slijpen de messen om elkaar te lijf te gaan, terwijl onze samenleving verder individualiseert en de sociale cohesie stevig onder druk staat.

Internationaal is er veel meer aan de hand. Denk aan het klimaat, de Brexit, Trump for President en een structurele terreurdreiging. De wereld om ons heen verandert en verhardt en ook ons kleine wereldje verandert hard mee. We moeten ons hard maken voor alles waar we in geloven, in dialoog en vanuit ons hart, met respect en verdraagzaamheid. Laten we ons voornemen om in 2017 niets voor lief te nemen.

Wouter de Kleyn