Politicus m/v

Bunnikse vrouwen staan hun mannetje. Dat klinkt heel dubbel, maar ik bedoel het goed, want onze vrouwen weten wat ze willen en ze gaan ervoor. Denk maar eens aan onze plaatsgenoten Thea Beckman, Carice en Jelka van Houten, Annette Barlo, Katja en Birgit Schuurman, Sofie Nielander en natuurlijk Alexandrina van Donkelaar-Vink, 262 dagen de oudste inwoonster van Nederland!

Dat vrouwen flink moeten zijn, is geen nieuws. Er komen hele kinderen uit, ze runnen huishoudens, bemoederen man en kinderen en moeten goed tegen teleurstellingen kunnen, want gemiddeld genomen verdienen vrouwen 16% minder dan mannen. Op de ranglijst voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen keldert Nederland in 2017 16 plekken. Onze hoogopgeleide vrouwen werken maar weinig op politieke en economische machtsposities. Zelfs landen als Rwanda en Bolivia gaan ons voor.

In Bunnik hebben we wel een vrouw op een politieke machtspositie; wethouder Erika Spil. Zij is volop in het nieuws. Nu zijn politici nooit vies van een beetje media-aandacht, maar dit is anders. Onze Erika is onlangs genomineerd voor de Vrouw In De Media Award 2017, provincie Utrecht. Zij was als vrouwelijk rolmodel in het nieuws om vrouwen op te roepen om een mannelijk bolwerk te bestormen. Haar manifest: 50% vrouwelijke wethouders in 2018. Als een ware wethouder Hekking bespeelt Spil de camera's in haar queeste naar meer Yin en Yang in de politiek.

Onze wethouder neemt het op tegen een martial arts vechter, een hoofdofficier van Justitie, een profvoetballer, een fotograferende scholier, een rouwdeskundige en een pedagoog. Maar politici zijn uitstekend in verkiezingstijd. Ze weet wat ze wil en ze gaat ervoor. Op weg naar 21 maart werft ze al stemmen en houdt ze ook nog alle alfa's in het gemeentehuis in toom. Ja, wethouder Spil staat haar mannetje en droomt stilletjes over een nieuwe burgemeesteres. En dat kan, want ook alle inwoonsters van Bunnik mogen meedenken over de profielschets van de nieuwe burgemeester. Een vrouwelijke burgervader, hoe dubbel klinkt dat?

Wouter de Kleyn