Ouwejaarsshow

"Hee Bijlo," zei buurman Bert gisteren, "er gebeurt zeker te weinig, dat je dit jaar geen ouwejaarrsshow in Bunnik doet?"

"Er gebeurt zat," zei ik. "Het was een topjaartje voor Bunnik. Daar kan ik met gemak een avond mee vullen. Bovendien, gemeenteraadspolitiek gaat vaak zo langzaam dat ik de grappen van vorig jaar nog een keer kan gebruiken. Recycling heet dat, duurzaam cabaret. Maar in sommige dossiers zit schot, zeker. De licht dementerenden op het Scholeneiland in Bunnik gaan er nu echt komen. Daar wordt al minstens 10 jaar voor gelobbyd, de dementerenden waren dat zelf allang weer vergeten, maar het gaat nu toch gebeuren. De omgeving is er niet blij mee, die is bang voor scharrelsenioren die in de schuurtjes gaan rommelen en gaan joyriden op e-bikes, maar zo'n vaart zal dat niet lopen.

En wat dacht je van Beverweerd! Ooit zouden er appartementen komen voor oudere vegetariërs. Dat is toen niet doorgegaan vanwege een geschil over de randvoorwaarden. Mochten er wel vleeseters op bezoek komen, in een straal van hoeveel meter rond Beverweerd zou het verboden worden te barbecueën, ze kwamen er niet uit. En wat denk je? Dit jaar is Beverweerd gekocht door slager Sjan van Ettekoven uit Hilversum, die gaat er appartementen voor spare rib-eters in bouwen.

En half Odijk heeft dit jaar Ben & Jerry's ijs gewonnen in de Postcodeloterij. Over Odijk gesproken: De politie heeft daar 3400 kilo hasj en 15.000 xtc-pillen gevonden in een loods, O o Odijk! Nee, genoeg te doen dit jaar in onze gemeente.

Burgemeester gedegradeerd naar De Graafschap, nieuwe burgemeester gekomen, die vent is gewoon nog 15 cm langer dan ik, zijn collega, de nachtburgemeester.

Maar met de plaatsing van windmolens wil het bij ons nog niet vlotten. We zijn het er allemaal over eens dat ze er moeten komen, maar iedereen zegt: Het kan niet bij mij in de buurt, want daar waait het altijd te zacht.

En bij Het Burgje hebben archeologen dit jaar een paar Romeinse ambtenaren uit het jaar 0 opgegraven. Raad eens welk dossier er op hun bureau lag? Precies, dat van de omlegging van de N229."

"Maar waarom," vroeg buurman Bert, "waarom doe je dan geen ouwejaars?"

"Die doe ik wel," zei ik, "sterker nog, ik doe hem niet alleen. Mijn vrouw Mariska zingt mee en we hebben 3 geweldige muzikanten."

"En waar kan ik die show zien?"

"Nou, in Wijk Bij Duurstede bijvoorbeeld, zaterdag, of in IJsselstein, De Meern' Veenendaal, Utrecht...."

"En Bunnik was te min?"

"Nee, er gaat niets boven Bunnik, Bunnik paste niet in ons waanzinnig drukke

schema. Maar volgend jaar, dat beloof ik je nu alvast, volgend jaar wel!"

Reageren? bijlo@groentje.nl