Met maten

Stoptober. Je krijgt het bijna niet uit je strot, maar het is een goed initiatief. Een maand niet roken. Veel mensen grijpen Stoptober aan om te stoppen met roken, anderen stoppen weer met drinken: stopt ober! Ik ook. Ik wilde in Stoptober wel eens bewijzen dat een maandje zonder drank mogelijk is. Aan mezelf, maar ook aan mijn kinderen, die me steeds vaker attenderen op mijn drankgebruik: 'Zo pap, nóg een wijntje?' Ze gaan er graag het gesprek met me over aan.

Stoppen met drinken met een agenda vol leuke feestjes is best lastig. Gelukkig had ik een paar maten die ook een maand fris en alcoholvrij aandurfden. Geen borreltje bij thuiskomt, geen slaapmutsje, helemaal niets! Een hele maand zonder drank, dat is sinds mijn 18e niet meer voorgekomen.

Uit een recente evaluatie van het Trimbos-instituut, verslavingsinstituut Jellinek, de alcoholpoli's en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid blijkt dat het verhogen van de leeftijdsgrens voor alcohol naar 18 lijkt te werken. Jongeren drinken later en minder. In 2005 had 70% van de dertienjarigen ervaring met alcohol, nu is dat 27%. Voor 15-jarigen is dat 40% ten opzichte van 47%. Dat is goed nieuws.

Ik was zelf 15 toen ik begon met drinken. 'Vier of vijf', antwoordde ik stoer op de vraag hoeveel bier ik dronk. Al na drie bier tolde de wereld om mij heen en aan het eind van de avond was ik het epicentrum van een misselijkheidstsunami. Ik drink nooit meer, nam ik mij voor, maar een week later pakte ik de drank weer op en ben er nooit mee gestopt. Ja nu, voor een maandje.

Mijn kinderen zijn heel anders. Die zijn thuis, drinken cola, gamen wat, chillen wat met maten, maar drinken niet. Net als jouw kinderen. Die drinken niet. Natuurlijk niet, ze zijn immers pas 15. Maar in een parallel universum, buiten het zicht van ouders, buiten de horeca, wordt er soms toch gedronken, zelfs fors gedronken. Die kinderen experimenteren niet meer met een biertje, die bewegen sterk naar sterke drank. Thuis, bij vrienden. Indrinken of chillen. Over de linie wordt er wel minder gedronken, maar de excessen nemen toe. En dan kan de ziekenwagen voorrijden.

Eerder dit jaar bleek dat 27% van de jongeren tussen 13 en 17 jaar in de gemeente Bunnik wel eens dronken of aangeschoten is geweest. Het hoogste percentage van de provincie Utrecht. In juni was er een informatieavond voor ouders over dit onderwerp. Ik was daar niet bij. Mijn kinderen drinken immers niet. Nu heb ik spijt dat ik niet ben gegaan. Ook ouders van wie de kinderen 'alleen maar thuis zijn, cola drinken, wat gamen en wat chillen met maten' raad ik aan om het gesprek met hun kinderen aan te gaan. Praat over alcoholgebruik en houd het bespreekbaar. Voor je het weet heb je ineens een ambulance uit een parallel universum op je stoep staan.

Wouter de Kleyn