Kerstgedachte

De witte Kerst was dit jaar 2 weken te vroeg. Bunnik was mooi, ingepakt in een vredige wattendeken. Het was alsof we door de duinen liepen. Er was geen A12, er waren geen sprinters naar Utrecht en Rhenen en er was geen verkeer op de Stationsweg.

Een v van ganzen trok over. Vrijheid, victorie, vrede. Een vliegtuig bromde in de lucht, de wereld was zo zacht, zo nieuw, zo fris en ongerept. maar het was te vroeg, 2 weken te vroeg.

Kerst zelf was groen en kaal. Tegels waren tegels, gras was gras en echo was weer echo. De winterbanden hadden niets te doen. Bing Crosby kon zingen wat hij wilde, het hielp niets.

Ik ging te rade bij John lennon. Hij zong, zoals elk jaar, samen met The Harlem Community Choir, Yoko Ono en The Plastic Ono Band: "So this is Christmas, for weak and for strong, the rich and the poor ones, the world is so wrong. And so happy Christmas, for black and for white, for yellow and red ones, let's stop all the fight."

Ik had geen sneeuw nodig, ik was Kerst. "War is over if you want is, war is over." We kunnen het niet vaak genoeg zingen. En niet alleen met Kerst. "A very merry Christmas, and a happy new year, let's hope it's a good one, without any fear."

Ik at een goede vroege oliebol van Vroeg, die wat mij betreft op 1 in de AD Oliebollentest mag, en ik dacht: Laat 2018 het jaar worden waarin we elkaar nou eens echt gaan zien. Het jaar waarin we beseffen dat mannen niet van Mars komen en vrouwen niet van Venus. We zijn allemaal mensen en we komen van Aarde. Wij zijn wij en niet meer wij en zij.

Laat deze kerstgedachten het hele jaar 2018 en alle jaren daarna duren. Laten we het hebben over wat ons verbindt, niet over wat ons scheidt. We ademen allemaal dezelfde fijnstof, dezelfde roet. Dezelfde zure regen valt op al onze hoofden. We horen dag en nacht dezelfde snelweg, we zien dezelfde zon, we voelen dezelfde wind.

"And so this is Christmas, and what have we done, another year over, a new one just begun."

Ik neem nog een vroege oliebol en ik toast vast op het nieuwe jaar. Zie de ander, want als je de ander ziet, word jij gezien, ja, dan zie je elkaar!

Reageren? Mail naar bijlo@groentje.nl