Kerstboodschap

Kerst heeft iets bijzonders. We doen aan welbehagen en samenzijn. In huis verlichten we van alles om het knus en sfeervol te maken. Kerstliedjes en vredelievende boodschappen knallen de wereld in. Het mag wat kosten en het kan niet op.

Weten jullie al wat je gaat doen met Kerstmis? Vieren jullie het thuis of gaan jullie op tournee langs wederzijdse familie? Dat je na al de overdaad van de dis iedereen weer in de auto laadt en je beseft dat je de volgende dag precies hetzelfde nog een keer gaat doen én eten; déjà menu!

Wij nemen het heft in eigen hand. Wij gaan een dag gourmetten. En nou hoor ik je denken: 'dan krijg je gasten aan tafel, moeten ze ook nog zelf koken…'. Klopt, maar bij mij is gourmetten hertenrete-culinair. Wij bereiden wildzwijnbiefstuk, ossenhaas en eendenborst en karamelliseren ananas als toet.

Kerst, dat is ook de tijd van lijstjes. De 'puntje-puntje-puntje-van-het-jaar' en de terugblikken vliegen je om de oren. De top2000 gaat van start en we sommen de beroemde doden van het afgelopen jaar nog eens op. Maar het allerbelangrijkste lijstje blijft het boodschappenlijstje waarmee we Bunniks centrum bezoeken.

Snel op pad om de 365 ingrediënten voor eerste kerstdag te halen. Daar doe je wel even over. En als ik na een tijdje terugkom bij mijn auto staat er een wethouder driftig om heen te springen. Of ik niet weet dat de blauwe zone voor kortparkeerders is. Dat er heus meer mensen zijn die kerstinkopen willen doen. Of ik niet besef dat hij vorige week op zijn falie heeft gehad over langparkeren en dat hij wel wat beters te doen heeft dan parkeerwacht te spelen. Hij moet het hele winkelcentrum nog leuk en toegankelijk maken.

En als ik om me heen kijk, moet ik zeggen; hij heeft een punt. Een paar winkeliers hebben nog wat oude kerstverlichting van huis meegenomen en in de Dorpsstraat hangen wat decoraties boven de weg, maar dat is het wel.

Knus en sfeervol, dat doen we maar thuis. We zijn er best welkom, maar houdt het vooral kort en verwacht niet teveel, want voor deze kerst heeft het centrum een hele simpele boodschap: Op=Op!

Wouter de Kleyn