IJstijd

Het is veel te warm in Nederland. De afgelopen week noteerden de Bunnikse thermometers een gemiddelde temperatuur van meer dan 30 graden. Ik weet niet hoe u functioneert bij dergelijke temperaturen, maar ik kan niets meer. Compleet uitgeteld bezet ik met het gezin een minuscuul opblaasbadje in de achtertuin. Ik ben niet de enige die verkoeling zoekt. De gestoofde gasten van camping De Boomgaard bivakkeren massaal op de vriesafdeling van de Albert Heyn, en het is maximaal binnenlopen bij de IJskluis in de Dorpsstraat. Maar onze zinderende zomer valt in het niet vergeleken bij het zware weer waar het Museum Oud Amelisweerd zich in bevindt.

Het MOA heeft te maken met treurig verlies. Kunstenaar Armando overleed op 1 juli van dit jaar. Maar evenzo treurig is het verlies van 100.000 waar het museum mee te kampen heeft. Vlak voor zijn dood, in maart van dit jaar, zegde Armand bruiklenen op en laadde zijn kunstwerken in een vrachtwagentje. Der Vogel is gevlogen! Daarbij zijn de bezoekersaantallen van nieuwe tentoonstellingen niet zoals gehoopt, gedacht en begroot. Over smaak valt niet te twisten. En bood een impuls van 75.000 euro in 2016 van stad en provincie Utrecht en van gemeente Bunnik nog even soelaas, nu wacht het museum, naast het huidige verlies, in 2020 en 2021 ook nog eens de aflossing van een stevige lening van de provincie. En om die af te lossen, dat wordt nog een hele kunst.

Het huidige bestuur timmert hard aan de weg en voert tal van gesprekken. Kunstgrepen? Half september wordt er meer duidelijk, maar een samenwerking met het Centraal Museum uit Utrecht is in de maak. Meeliften op succes is slim en alle hulp is welkom. Dus heeft MOA ineens ambitie als geriefelijk vakantiehuisje van een Utrechts museum voor zomerse tentoonstellingen. Krijg je de bezoekersaantallen daar mee omhoog? In de zomer zijn de meeste mensen maar 'kunstmatig', dan ligt men liever in de rivier naast het museum. Het is nu gewoon te warm voor een bezoek aan tentoonstelling Flower Power.

Zoek je een publiekstrekker? Houd het simpel en houd het lokaal. Waarom niet samenwerken met de IJskluis? Daar klaagt niemand over de bezoekersaantallen. Daar kan je nu over de bolletjes lopen. En het bekt ook best lekker: kunstijs van MOA, eigentijds en helemaal mijn smaak!

Wouter de Kleyn