Heel lang

Waren de echte mannen van Bunnik al blij met het opgewekt kloppend voetbalhart van onze vorige burgervader, met de komst van de nieuwe burgemeester zijn ze helemaal in hun nopjes. 'Wij hebben de langste!', scanderen zij trots in koor. Want met zijn 2.04 meter is onze nieuwe burgemeester Roland van Schelven een man met overzicht. Al geeft hij zelf in een interview aan dat kwaliteit niet per se in de lengte hoeft te zitten - iets wat de nieuwe algemeen directeur van De Graafschap volmondig zal beamen.

Lang blijft hij trouwens niet in Bunnik. Zijn aanstelling is tijdelijk en zijn vertrekdatum stond al voor zijn beëdiging op de kalender. Eind 2018 verlaat hij ons alweer. En vreemd genoeg spreken we dan toch van een 'langere waarnemingsperiode'. De lange tijdelijke zit moet voorkomen 'dat een nieuw benoemde burgermeester, aan het begin van zijn termijn, met teveel zaken tegelijk te maken krijgt'. Een nieuwe burgemeester moet rustig kunnen opstarten.

Het benoemen van een waarnemend burgemeester is de verantwoordelijkheid van de Commissaris van de Koning, een wijs man met gevoel voor draagvlak. Die stuurde twee geschikte kandidaten naar de drie Bunnikse fractievoorzitters. Want al is het niet voor heel lang, anderhalf jaar is lang genoeg om de kandidaten even te toetsen in een gesprek. De fractievoorzitters kozen unaniem voor Van Schelven, de oud-burgemeester van Culemborg - ben ik toch benieuwd wie deze politieke kopstukken dan 'unaniem níet-kozen'.

En zo pakt de langste burgervader van Nederland de keten weer op. Van A2 naar A12, van de Lek naar de Kromme Rijn. Het is gedaan met zijn rust. Nu maar hopen dat hij, aan het begin van zijn termijn, niet met teveel zaken tegelijk te maken krijgt. Geen probleem, Bunnik maakt werk van tijdelijk werk. Een informatieavond over het verkeersplan in buitengebied. Een studie N229. Een workshop buitenruimte scholeneiland Bunnik. Ja, het wordt 1,5 jaar lang keihard waarnemen in onze gemeente. En gelukkig doorbreken de verkiezingen de termijn, anders was het lang niet altijd leuk!

Wouter de Kleyn