Groepsgedrag

De mens is een sociaal dier. We zoeken elkaar op. Daarom zit ik in een groep. Die groep bestaat uit 551 mensen en gaat over Bunnikse zaken. Op Facebook. Daar wisselen we onze noemens- en niet noemenswaardigheden uit. Dat loopt uiteen van het laatste nieuws en evenementen tot ruilacties en verloren voorwerpen, maar ook tot oproepen voor alertheid.

En dat blijkt nodig. Want Bunnik is hartstikke crimineel. We zijn vaak in het nieuws. Er was veel te doen over de malverserende notaris uit Bunnik, maar de criminelen zoeken Bunnik ook op. Een golf van auto-inbraken teistert ons dorp en onlangs werden we opgeschrikt door twee gewelddadige overvallen in ons dorp.

Op dinsdag werd een pizzakoerier bestolen van zijn wisselgeld. De dader, een blonde man van ongeveer 20 jaar met een fors postuur en circa 1,80 meter lang. En op woensdag werd de fietsenmaker zeer bruut overvallen. De dader, een snor dragende donkerblonde man van ongeveer 20 jaar met normaal postuur en circa 1,70 meter lang. Beide daders worden nog gezocht. De nieuws- en politieberichten over deze overvallen werden vrijwel direct gedeeld op sociale media en getuigen kunnen zich melden.

De sociale media spelen al tijden een belangrijke rol bij een betere en veiligere buurt. Mensen komen samen in groepen en delen de waakzaamheid over ons dorp, onze buurt en onze buren. 'Attentie! WhatsApp Buurtpreventie', maar ook via Facebook, Nextdoor, Burgernet, NL-alert en de Politie app blijven we op onze hoede. Het blijkt nodig. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Dus als iemand, en ik noem geen namen, via onze Facebookgroep oproept tot alertheid omdat er veel politie in het centrum van Bunnik is gesignaleerd, dan is dat met de beste intenties. Zeker als je het bovenstaande in gedachten houdt. Dan, en ik noem geen namen, is schelden niet alleen kwetsend en weinig sociaal, maar zelfs beschamend en onbegrijpelijk dom. Zeker als je het bovenstaande in gedachten houdt. Mijn overige 549 groepsgenoten zullen dit vast beamen.

Wouter de Kleyn