Goed bij stem

Deze week zijn de Europese verkiezingen. Donderdag mogen we stemmen op het Europese Parlement. Wie gaan Nederland vertegenwoordigen in Brussel? Elke vijf jaar worden deze verkiezingen gehouden. Niet alleen in Nederland, in totaal mogen er 373 miljoen stemgerechtigden in heel Europa naar de stembus, maar of ze ook allemaal gaan, dat is zeer onwaarschijnlijk. Ook in Nederland. Voor veel ingezetenen is Europa nog heel ver weg en welke van de 16 partijen men moet kiezen is volstrekt onduidelijk. Er gaan zelfs stemmen op om helemaal niet te gaan stemmen.

Vroeger was het stemmen in Europa een stuk eenvoudiger: Les Pays-Bas; douze points! De verkiezing gaat beginnen en iedereen mag lekker laat opblijven! Een verkiezingsprogramma dat Nederland overstijgt en heel Europa kijkt mee. De EU heet nog EEG. Het is dé internationale liedjeswedstrijd met een miljoenenpubliek en het stemmen tellen gaat ongeveer nog met de hand. Het organiserende land schakelde met studio's in de hoofdsteden van de deelnemers. De voorzitter van de jury overlaadde de goedlachse presentatoren met complimenten om vervolgens met punten te strooien. Steevast sponsorden buurlanden elkaar met de hoogste scores, al was het optreden nog zo slecht. De mening van de Europeaan telde niet. De vakjury had het voor het zeggen, die wisten immers waar het over gaat. Europa, daar zit muziek in!

Tegenwoordig zijn de mensen aan het woord. Maar waar gaat het in Europa eigenlijk over? Tijd voor een kennisquiz. Dat valt niet mee. Ik had een beschamende 5 van de 12 vragen goed - en dan koos ik ook nog voor beginnersniveau. Ik wist niet dat 'Ode an die Freude' het Europese volkslied was, ik wist niet dat er 705 zetels overblijven na de Brexit, ik was vergeten dat Europa in het verleden de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen en ik kwam er tot mijn schrik achter, dat het Eurovisie songfestival helemaal geen EU-event is.

Ik ga deze week zeker stemmen op het Europees Parlement. Ik laat me leiden door de stemwijzer en beantwoord vragen over wintertijd, stemrecht, Griekse leningen, statiegeld, veehouderij, azielzoekers, belasting, co2, justitie, defensie en een nexit. En ik roep iedereen op om zijn of haar stem te laten gelden. Laten we wel zijn; afgelopen zaterdag stemde heel Europa massaal op Nederland en zoals het goede buren betaamt, stemmen wij deze week op Europa!

Wouter de Kleyn