Gelukkig Nieuwjaar

Hij had met Oudjaar geen kind aan Bunnik, onze burgemeester, vertelde hij tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Hij was Culemborg gewend, daar droeg hij vroeger de ambtsketen. Culemborg is elk jaar weer het Parijs

van het noorden. Auto's in de fik, rellen, Molukkers tegen Marokkanen, tuinkabouters die worden opgeblazen met vuurwerkbommen, platgeleden sanseveria's... Ze noemen het in Gelderland klein-Aleppo.

Nee, dan Bunnik. Eén incident, een vuurwerkbom door de brievenbus van een oudere dame. Zeer betreurenswaardig uiteraard, maar vergeleken bij Culemborg is het niks. Slechts eén Bunniker liep deze Oud en Nieuw oogletsel op. Hij

raakte Champagneblind tijdens het ontkurken van een fles. Laat dat een waarschuwing mogen zijn. Doe altijd een Champagnebril op als je een fles openmaakt. Neem dat maar aan van een van de eerste Nederlandse

Champagneblinden.

Gemoedelijk, dat was de jaarwisseling geweest, gemoedelijk. Net als de Nieuwjaarsreceptie zelf. Er gingen schalen met gemeenteleverworst rond, lekker dik gesneden, je kon proeven dat de begroting in balans was. Ik liet me de gemeentewijn goed smaken en knuffelde in het rond. Politici van links tot rechts hugten mij, of ik hun. Ik kuste burgers, van PvdA tot PVV, ik sluit niemand uit. Ik wenste iedereen het beste en iedereen mij.

"Heb je het gehoord," riep een opgewonden buurtgenoot in mijn oor. "Wiet in de Dr. Brevéestraat." "Wat?" "Een plantage, 300 planten, bij ons om de hoek!"

"Zoooo, cool," zei ik. Dat was niet het wenselijke antwoord.

"Cool?"

"Ja, Bunnik wordt volwassen."

"Noem dat maar volwassen, de criminaliteit rukt op, het zijn Brabantse toestanden. Maar onze burgemeester staat zijn mannetje. Hij heeft subiet het drugspand voor drie maanden gesloten om het uit het criminele circuit te halen en om de rust te doen wederkeren in de buurt."

"Heel goed," zei ik, "laat dat maar aan Van Schelven over, die kent het klappen van de zweep, Culemborg he? Onder Ostendorp zou deze zaak waarschijnlijk gierend uit de hand gelopen zijn. Handhaven, dat moet je, dat

zal ze leren, de criminelen."

"Geen kwaad woord over Ostendorp," zei de buurtbewoner. "Nee joh," zei ik, ik nam nog een gemeentewijntje, natuurlijk niet. De Graafschap heeft al een tijdje niet meer verloren, weet je hoe dat komt? Het is winterstop."

Ja, de sfeer was top op de Nieuwjaarsreceptie. Ik kwam bij het weggaan nog lelijk in botsing met het Seniorenwerk, waarom hebben rollators geen airbags?

Gelukkig nieuwjaar allemaal, lieve lezers en lezeressen, hou van elkaar en gun elkaar licht, lucht en ruimte.