Bunniks Blond

Er zit hier, vlakbij mij, een bij. Een bij bij Bijlo, naast de fles Bunnik's Blond. Ik zit te drinken voor het goede doel. Een wilde bij is het, een losse, hoort niet bij een volk. Moet je mee uitkijken, met wilde bijen, houden enorm van Bunnik's Blond. Als die bezopen worden zijn ze in staat je te bespringen. He, ik schenk mezelf nog eens bij, gezellig. Ik zal effe uitleggen hoe het zit.

Dat Bunnik's Blond is een speciaalbier van hoge gisting. Het wordt helemaal niet hier gebrouwen overigens, met water uit de Kromme Rijn, nee, het komt van brouwerij Van Steenberge in Ertvelde, België. Het hergist op de fles, hoe langer je het bewaart, hoe lekkerder het wordt, zeggen ze. Ja, dat zal wel, maar daar ga ik niet op zitten wachten.

Van dat bier moet je zo veel mogelijk kopen, dat doe je in Bunnik bij &WINE, bier bij &WINE, raar, je koopt toch ook geen wijn bij &BEER, maar goed, je koopt dat bier bij &WINE. Voor degenen die dat echt niet vinden kunnen staan er ook wat flessen bij C-VIS en de Fietsboetiek. Je koopt dat bier niet zomaar, dat doe je om te strijden tegen kinderkanker. Wacht, ik schenk nog effe bij. Die bij ligt intussen te slapen in mijn hand, is zo teut als een konijn geworden, alleen van die damp van dat hergisten al denk ik.

Je ziet steeds meer wilde bijen in de omgeving, dat komt door de Bee Deals, die zijn onlangs ondertekend. Dat zijn afspraken die Bunnik bijvriendelijker maken. Er worden bloemenstroken aangelegd in het buitengebied en de bijenhotels schieten als paddenstoelen uit de grond. Tot ongenoegen van de omwonenden, ze kwamen van de week aan de deur voor handtekeningen tegen de komst van een bijenhotel hier vlakbij. Je huis wordt er minder waard van, zeggen ze.

Maar met dat drinken van dat bier, want daar had ik het over, strijd je dus tegen kinderkanker. De opbrengst van die flessen gaat naar het Prinses Maxima Centrum in Utrecht, een nieuw onderzoeksinstituut voor kinderoncologie.

Op de fles zit een etiket van Bunnik's Ride, want van dat evenement is de verkoop van het hergistende bier een onderdeel. Bunnik's Ride is een fietstocht, niet zomaar een stukje peddelen, hij leent zich niet voor een bierfiets, het is een racefietstocht van 75 of 100 km die in een flink tempo wordt afgelegd. Je fietst tussen de 25 en 30 km per uur. Die tocht kan je gezellig fietsen op 25 juni. Meld je aan op www.bunniksride.nl. Dan betaal je inschrijfgeld, 10 euro mag meer zijn natuurlijk, en ook dat geld gaat weer naar het Prinses Maxima Centrum.

Bij de finish op de Van Hardenbroeklaan krijg je frites en kibbelingen en een drankje. Ik zal er staan om te toe te juichen, fietsen ga ik de tocht niet, ik ben meer van de Beer Deals.

Reageren? Mail naar bijlo@groentje.nl