• Anne Ruth Webbink

Bunnik loopt warm voor verduurzamen

Veel inwoners zijn actief bezig met woningisolatie en zonnepanelen om zelf concreet iets te kunnen betekenen voor het klimaat. Een goed geïsoleerd huis is ook nog eens comfortabel warm en geeft een lagere energierekening. Voor sommigen is isoleren gesneden koek, voor anderen is het een zoektocht. Waar te beginnen met isoleren en welke leverancier in te schakelen?

Zo ben ikzelf ook begonnen met ons huis. En ik kan je vertellen, het bepalen van de juiste maatregel, materiaal en leverancier was niet heel eenvoudig. Maar gelukkig ben ik ook veel handige hulpmiddelen tegengekomen, die je goed op weg helpen. Zo heeft de gemeente i.s.m. omliggende gemeenten de site www.jouwhuisslimmer.nl opgezet. Een online hulp voor verduurzamen van je woning. Door een aantal gegevens in te voeren over je woning, energieverbruik en je doel, wordt een stappenplan voor je huis gemaakt. Je kunt er voor kiezen het plan verder te laten uitwerken door een adviseur, of direct naar een lijst met deskundige aanbieders in de regio voor het aanvragen van een offerte. En verder heel veel tips, zoals over subsidies waar je voor in aanmerking kan komen.

Zelf ben ik ook naar een bijeenkomst gegaan op het gemeentehuis, georganiseerd door de Energie Coöperatie Bunnik, met veel informatie over isoleren. Maar ook de mogelijkheid om mee te doen aan een groepsaankoop voor zonnepanelen. Waarbij de energiegroep op basis van hun expertise verschillende aanbieders heeft vergeleken en de beste heeft gekozen. Voor mij als leek op dit gebied een uitkomst. Prachtig om te zien hoeveel geïnteresseerden er die avond waren, want de raadszaal was nog nooit zo vol geweest ;-), alle extra stoelen waren bezet . En er waren ook mensen uit de gemeente die hun ervaringen deelden om anderen op weg te helpen. Al deze tools en tips hebben ertoe geleid dat ik nu zelf warmere voeten heb door onze vloerisolatie en de panelen komen er ook aan.

Klimaatdoelen

Isolatie is een belangrijke maatregel op weg naar de klimaatdoelen, want op die manier kunnen we energie besparen en draagt het bij aan de ambitie om als gemeente Bunnik in 2040 Klimaatneutraal te zijn. Zo kunnen we een steentje bijdragen aan een wereld die we door willen geven aan de generatie na ons. Ook vanuit de gemeente blijft hier aandacht voor en komen er acties aan voor korting op duurzaamheidsadvies aan huis en kleine energie besparende maatregelen zoals ledlampen, tochtstrips of radarfolie.

Ik vind het mooi om te zien hoe iedereen voor zichzelf met verduurzamen aan de slag gaat en elkaar helpt en enthousiasmeert. En laten we samen verder bouwen aan een duurzaam Bunnik.

Anne Ruth Webbink