Bonne bonne bonne?

'Vol verwachting klopt ons hart'.

Burgemeester van Bunnik. Dat is stiekem toch wel een dingetje voor veel inwoners van onze gemeente. Als je het direct aan de Bunnikers vraagt, dan reageren ze laconiek: 'ach, een lintje, een gouden bruiloft, een opening, een boekpresentatie, een startschot, het is ambtsketting om en gaan. Het is een boel uiterlijk vertoon.' Maar in veel gevallen is dat maar schijn, want in Bunnik werd reikhalzend uitgekeken naar een nieuwe burgemeester, een bouwer, een 'onze burgemeester', die was namelijk tijdelijk weg en 'de tussentijdse' had zijn langste tijd wel gehad.

'Oh, kom er eens kijken'.

Op 15 november is onze nieuwe burgemeester geïnstalleerd. Hij werd welkom geheten door inwoners en representanten van Bunnikse organisaties. Iedereen wilde weten hoe dit 'schaap met de vijf poten' er van dichtbij uitziet, want in theorie twijfelt niemand aan de kwaliteiten van de nieuwe burgervader. Hij was al 15 jaar directeur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, een vereniging die zich richt op de ontwikkeling van de burgemeestersfunctie. Dan train en coach je burgemeesters. Maar zelf als burgemeester optreden, dat is nieuw. Van theorie naar praktijk; de zwemleraar die de zwemhaak terzijde legt en in het diepe springt om zelf af te zwemmen, de regisseur die zijn stoel verlaat voor een actieve rol voor de camera's. En iedereen kijkt toe. Camera klaar? Ready? Take one: 'een bouwer voor Bunnik'. Ennnn action!

'Makkers staakt uw wild geraas'.

Onze nieuwe burgemeester moet meteen vol aan de bak. Een rellende menigte werd hem gelukkig bespaard, zwarte zwarte Pieten worden in Bunnik niet gediscrimineerd. Maar zijn ambitie 'iedereen moet weten waar Bunnik ligt' kreeg helaas een gitzwart randje toen bleek dat één boerderij in Werkhoven in korte tijd voor de vierde keer in brand stond – aangestoken. Een onvoorstelbaar trieste zaak die heel snel opgelost moet worden. Op zijn eerste werkdag bezoekt hij de plaats delict, coördineert hij met politie en OM en probeert hij de rust te bewaren.

'Hij komt, hij komt'.

De krant staat er vol mee. Hij heeft er zin in, onze burgemeester. De komende tijd gaat hij op stap met de raadsleden en misschien tref je hem ineens bij je in de straat. Hij komt, hij komt en hij wil graag toegelaten worden. Hij gaat verhalen van gewone mensen ophalen en als je wilt, dan mag je met hem meewandelen. Leuk toch? En weet je, als je in je eerste werkweek je belofte nakomt en in de krant en op facebook een oproep plaatst om twee kinderen alsnog hun fotomoment te gunnen, dan is dat geen uiterlijk vertoon, dan ben je een man van de praktijk. Welkom in Bunnik burgemeester Van Bennekom. Vol verwachting klopt ons hart!

Wouter de Kleyn