Bijlo's Bunniksblik: Briefje aan Jette

Hey Jette Geldens, wat stoer zeg dat je binnenkort kinderburgemeester van de gemeente Bunnik wordt. Ik las al over je plannen. Meer groen, meer verbinding tussen de dorpen en ideeën van kinderen verzamelen en uitvoeren. Daar ben ik voor. Maar weet je wat ook leuk zou zijn? Meer speeltoestellen voor volwassenen. Dat jij als kind de volwassenen weer leert hoe ze moeten schommelen en wippen en klimmen. Dat mogen ze namelijk niet meer van zichzelf, en dat is raar en jammer.


Als jij nou straks benoemd bent, kun je dan vragen of ze speeltoestellen willen neerzetten in de hal van het gemeentehuis? Dat zou de vergaderingen stukken leuker maken. Soms hebben ze een schorsing, dat betekent dat ze even stoppen omdat het te moeilijk wordt, dan moeten ze overleggen, beraadslagen noemen ze dat. Maar het zou toch gaaf zijn als ze tijdens die schorsingen van de glijbaan kunnen of aan de ringen gaan hangen of wippen. Dan zouden ze zichzelf denk ik stukken minder serieus gaan nemen, dan zouden ze veel vaker lachen. Want weet je wat het is met vergaderende volwassenen, ze lachen veel te weinig, ze zijn, denken ze zelf, heel belangrijk en daar praten ze dan ook naar. Maar ze moeten niet alleen tijdens die schorsingen spelen, dat moeten ze ook voor en na de vergadering doen. Een liberaal en een christendemocraat in hun nette pakken op de wip, dat is toch cool!


We kijken uit naar je komst Jette, iemand van 9 hebben we nodig, of ben je dan al 10, ik weet niet wanneer je jarig bent. Je hebt bij juf Annette in de klas gezeten hè, dat lijkt me een hele goede voorbereiding op je ambt. Je gaat je eigen ambtsketen ontwerpen, dat kan je, want je ontwerpt graag kleding. Later wil je een eigen kledinglijn. Misschien iets met groene hesjes? Dat is leuk, qua natuur. Dan moet je ook een leuk pak voor de echte burgemeester ontwerpen. Nou, echt, jij bent natuurlijk net zo echt. Krijg je eigenlijk ook een huis, net als je collegaatje? En ga je ook zorgen dat er meer boomhutten komen, ja dat zal wel, je wilt ook meer bomen. En pak je ook kinderachtige volwassenen aan? Die zijn er best veel. Je hebt er die 112 bellen, als dat tenminste bereikbaar is, omdat er kinderen voor hun deur aan het spelen zijn. Die zijn zelf vergeten dat zij ook kind geweest zijn. Die moeten ook wippen eigenlijk en met stropdas om door sproeiers heen lopen en met een schepnetje naar de Kromme Rijn gaan. Succes Jette, zullen we een keer pannenkoeken eten?

Doei, Vincent