BIJLO'S BUNNIKBLIK

Onderhandelen

Ook in Bunnik wordt tijdens de formatie het politieke spel kei en keihard gespeeld. Voorstellen en eisen van zowel P21 als het CDA belanden met droge ploffen op de onderhandelingstafel. De Liberalen zien het geamuseerd aan. Ze zitten suizebollend van de electorale mokerslag die de kiezer ze toebracht te chillen in hun zetels.

De verschillen tussen de beoogde coalitiepartijen zijn groter dan gedacht. Over één ding zijn ze het echter wel eens, Bunnik moet blijven. Maar hoe?

P21 haalde deze week een oud woningbouwplan van stal. Bouwen in de krater. We hebben immers een krater, en een grote ook. Hij heeft een diameter van 29 kilometer, daarmee is hij groter dan de 3 dorpen bij elkaar. Bouwen in de krater is volgens een P21-zegsman het ei van Columbus. Het zal de vastgelopen woningmarkt in één keer vlot trekken.

In de krater is plaats voor zeker 10.000 levensloopbestendige woningen, 1-onder-1-kappers, wel te verstaan. Bovendien, waar je ook bouwt in de krater, je bouwt altijd binnen de rode contouren, de krater ligt immers op de rode planeet, Mars.

En juist dat Mars is voor het CDA het grote struikelblok. "Mars is heel ver weg," wist een woordvoerder. "En als je er eenmaal bent, kun je nooit meer terug." Daar sloeg hij de spijker op zijn kop. Een enkele reis naar Mars, retourtjes worden nog niet verkocht, duurt ongeveer 8 maanden.

P21 reageerde geïrriteerd op de bezwaren. De zegsman: "Waarom ziet dat CDA toch altijd zoveel beren aan de hemel. Wat is nou helemaal 8 maanden? De VOC deed er soms langer over om ons Indië te bereiken, als de wind niet goed stond. Zo'n 8 maanden, een voldragen zwangerschap duurt langer."

Dat je niet meer kan terugkeren naar de aarde wuift de zegsman luchtig weg. "Wie eenmaal in Bunnik woont wil nooit meer ergens anders wonen."

Ingewijden wijten de scepsis ten aanzien van het P21-plan aan wantrouwen. De Christendemocraten vermoeden een progressief complot. Ze denken dat P21 er op uit is om zoveel mogelijk CDA-stemmers een goedkope woning in de krater aan te bieden, zodat bij de volgende verkiezingen de Progressieven hier op aarde het rijk alleen hebben.

De gemoederen zijn intussen zo hoog opgelopen dat de onderhandelingen muurvast zitten en het Marsplan als een rotsblok op tafel ligt.

Het door de informateur voorgestelde compromis, bouwen op de Maan, werd door P21 van tafel geveegd, omdat de Maan vol zou zijn.

De P21-zegsman: "We hebben niet voor niets een krater op Mars. Daar heeft onze inwoner, geofysicus Tjalling de Haas voor gezorgd. We hebben hem en dan zullen we hem gebruiken ook. Voorwaarts, Mars!"