Bijlo voor burgemeester

Nou ben ik toch al zeker 10 mensen tegengekomen, deze week, die vinden dat ik burgemeester van Bunnik moet worden, nu Ostendorp burgemeester van voetbalclub De Graafschap wordt. Hij werpt overigens zijn schaduw al vooruit, afgelopen zondag won De Graafschap van de reserves van Feyenoord. "Dit is nog maar het begin," zei Ostendorp na afloop, "wacht maar tot ik mijn vakantiekilo's er heb afgetraind."

Burgemeester Bijlo van Bunnik, Odijk en Werkhoven, stel je eens voor. Het eerste wat ik zou doen was een noodverordening uitvaardigen om gevulde koekoplichters voor de rest van hun leven achter de tralies te zetten, of nou, laat ik mild zijn, voor tien jaar, met daarbij op-eting van hun gehele voorraad ter verkoop aangeboden koek. Dat zal ze leren.

We hadden er laatst een aan de deur. Hij zat op de Bakkersschool, zei hij en hij had gevulde koeken gebakken die hij ter verkoop aanbood. Al het geld dat ze opbrachten ging naar gehandicapte kinderen. Mijn vrouw kocht 2 zakjes, mijn vrouw is namelijk ontzettend lief, die geeft

graag geld aan gehandicapten, kinderen of volwassenen, dat maakt haar niet uit, ze heeft het goede met iedereen voor. Bovendien vond ze de gevulde koekenbakker een leuke jongen, ze is beslist niet ongevoelig voor leuke jongens.

Ze serveerde de koeken, koekjes eigenlijk, ze hadden de grootte van sjoelschijven, die avond bij de koffie. "De amandelen waren zeker op, op de Bakkersschool," zei een vriend die bij ons op bezoek was. "En de amandelspijs ook," zei ik. "He jongens," zei mijn vrouw, "het was zo'n lieve jongen en het is voor gehandicapte kinderen, doe nou toch niet zo cynisch altijd."

Ze had gelijk, het was een mooie, altruïstische, nobele daad van deze jongen.

Maar wat bleek later: Dat was het helemaal niet. Die koekjes bleken de aller-goedkoopste nepgevulde koekjes te zijn uit de supermarkt zonder roomboter en met fakespijs. Die gehandicapte kinderen waren zijn eigen broekzakken. Wat een gevuld klootzakje, dacht ik toen ik het hoorde. Hoe durft hij misbruik te maken van het vertrouwen van argeloze Bunnikers. Ik zou er zelf ook in getrapt zijn, het zou niet in mijn hoofd opgekomen zijn dat iemand zo doortrapt en laag is.

Dat soort gastjes zou ik als burgemeester dus voor eens en voor altijd het zwijgen opleggen. Dat geldt overigens voor alle deuroplichters, er komen er steeds meer. Soms zijn het louche meteropnemers, figuren die voordelige leningen aanbieden, vuilcontainerschoonmakers, nee, bij ons aan de deur wordt niet meer gekocht. En als ik eenmaal uw burgervader ben bij niemand.

Reageren? Mail naar bijlo@groentje.nl