Bakker

De buurt besprak op zorgelijke toon de toestand rondom Bakkertje Van Dijk. Het Bakkertje, Martien, wil met pensioen. Groot gelijk heeft hij. Of ik zin had om hem op te volgen, suggereerde een Leutkiker. Ik citeerde het oude

mopje van een collega-cabaretier. "Heeeee, Uurbanuus, weet gij het verschil tuusen een warme bakker en een tapijt? Neee? Een warme bakker moet 's morgens vroeg opstaan en een tapijt mag blijven liggen." Martien en ik zijn vaak tegelijk op, maar hij is dan al op terwijl ik nog op ben.

Een week of vier geleden, toen het 's nachts nog goed buitenzitten was, zat ik te chillen na een voorstelling. Ik dacht na hoe de avond was verlopen, over wat er beter zou moeten en kunnen morgen toen, rond een uur of vier, de geur van vers brood de tuin binnendreef. Ik zat nog in gisteren, Martien al in morgen. De geur van brood verbindt de dagen. Het is de geur van de ochtendzon, de geur van de overwinning van de dag op de nacht. Als licht

naar iets zou ruiken was het naar vers brood.

Misschien, stelde iemand anders uit de buurt voor, moeten we een competitie uitschrijven. Wie wordt het nieuwe Bakkertje Van Dijk. Goed idee. Ik stelde een paar voorwaarden.

Hij moet net zo'n harde stem als Martien hebben, zo'n echte bakkersstem die je op tientallen meters afstand al kunt horen, zo'n magnetische stem die je als vanzelf naar zijn winkel trekt. Zo¿n stem die klinkt alsof warme bakkers nooit een ochtendhumeur hebben. Dat hebben ze misschien wel, maar dat merken wij nooit, ons ochtendhumeur komt altijd uren later.

Hij moet daarnaast bereid zijn om, net als Martien, a la minute verse tompouces te bereiden.

zijn gevulde koeken en zijn mini-appeltaartjes moeten van dezelfde kwaliteit zijn als nu, om maar niet te spreken van zijn appelflappen.

Er mag niets veranderen aan de samenstelling van de croissants.

Maar verder mag het nieuwe Bakkertje Van Dijk natuurlijk in alle vrijheid zijn brood- en bankettaak invullen. Als hij maar live bakt, in mijn gisteren, zijn morgen.

Ik ben bereid in de jury van de competitie plaats te nemen. Ja, ik heb er heel wat over om de gezellige buurtwinkel te behouden. En mocht er geen nieuwe bakker te vinden zijn, omdat er niemand meer op zo¿n onchristelijk

tijdstip uit de veren wil, dan beginnen we een buurtcafé op de hoek. Een gezellige Bunnikse pub met glourious food in the bar en op vrijdagavond een pubquiz met mooie prijzen, gesponsord door Op=Op.